Дъблин представи предложения как да се обедини със Северна Ирландия

Комисия очертава 17 препоръки за нещата, към които трябва да се стреми Дъблин и които трябва да присъстват във финалното споразумение за Brexit

Дъблин представи предложения как да се обедини със Северна Ирландия

Парламентарна комисия от Република Ирландия, която има за задача да разгледа влиянието, което излизането на Великобритания от ЕС, ще окаже на страната, представи предложение за откриване на път към мирно обединение със Северна Ирландия.

Докладът на комисията очертава 17 препоръки за нещата, към които трябва да се стреми Дъблин и които трябва да присъстват във финалното споразумение за Brexit между Лондон и Брюксел, предава BBC. Сенатор Марк Дали, който е съставил доклада, заяви че единството би могло да дойде само чрез активно съгласие.

Докладът, озаглавен „Brexit и бъдещето на Ирландия: Обединяване на Ирландия и нейните граждани в мир и просперитет”, е бил ратифициран от комисия, в която са представени всички партии в Дъблин, още на 13 юли. Документът подробно описва възможностите, които стоят пред остров Ирландия преди Brexit. Сред 17-те препоръки са и нуждата от специален статут на Северна Ирландия, нуждата за защита на структурните фондове, както и че не трябва да има нов паспортен контрол.

През септември 2016 г. северноирландската редакция на BBC проведе допитване преди референдума за Brexit. Според резултатите от това допитване 63% от гражданите в Северна Ирландия подкрепят оставането на територията в състава на Обединеното кралство, докато само 22% заявиха, че биха гласували за присъединяване към обединена Ирландия.

Коментари: 0