Данаил Кирилов: Оттеглихме изборните промени заради стабилността

Председателят на правната комисия посочи, че приетите по-високи прагове съответстват на подхода, възприет и в други страни

Данаил Кирилов: Оттеглихме изборните промени заради стабилността

Снимка: Economic.bg/Архив

ГЕРБ е оттеглил промените в прага за преференциите в Изборния кодекс заради стабилността на държавата. Това каза пред БНТ председателят на правната комисия в Народното събрание Данаил Кирилов. Основните причини за решението на ГЕРБ е била обществената реакция.

„Ние сме народна партия. Съобразяваме се с тренда, с обществените настроения, без значение от каква част от обществото идват. Напълно основано смятам, че изпълнителната комисия на ГЕРБ взе такова решение“, каза той.

Според председателя на правната комисия справедливостта изисква прагът на преференциите да бъде справедливо разпределен, „за да покрие мандата за съответната позиция, но този дебат вече не е актуален“.
Кирилов посочи, че приетите по-високи прагове съответстват на подхода, възприет и в други страни, в които има преференциално гласуване.

„Вие знаете, че преференцията е много хибридно решение в изборния процес. То не е мажоритарен вот. Ние защитаваме абсолютния мажоритарен вот и в интерес на истината вчера обсъждахме да възобновим законодателната инициатива за законопроекта, който беше отхвърлен в началото на този парламент“, каза Кирилов.

Нов проект за промени в Избирателния кодекс е внесен вчера в деловодството на парламента, като работата по него ще започне от самото начало. Той ще бъде разглеждан в парламентарните комисии и след това в пленарната зала на две четения, след което ще бъде представен на президента за решение. В този проект се предлага връщане към сега съществуващите правила за преференцията.

Междувременно, се очаква президентът да се произнесе по вече приетите поправки, които са му изпратени за решение.
Коментари: 0