Боровинките – „синьото злато“ на България

Бизнесът с боровинки е изключително скъпа инвестиция, но носи печалби, които не могат да се съпоставят с никой друг земеделски бизнес

Боровинките – „синьото злато“ на България
12178 ~ 2 мин. четене

Бизнесът с боровинки е донесъл над 2.4 млрд. щатски долара на фермерите по света само от износ през 2017 година. Едва ли има друга сфера в селското стопанство, която да се радва на 9% ръст в обема и 13% в стойността средно за всяка от последните пет години. Това е категоричен сигнал, че растящото предлагане все още не може да насмогне на търсенето. Със средна експортна цена от $5.50 за килограм, синята американска боровинка няма аналог сред плодовете по капитализиране на приходи.

Отглеждането и реализацията на боровинки е сред специалните акценти на второто издание на форума за реализация на плодове и зеленчуци InteliFresh 2019 – От градината до щанда - 2019, който ще се състои на 22 февруари в хотел „Санкт Петербург“ в Пловдив. Събитието ще срещне производителите в бранша с всички големи търговски вериги в България други български и чуждестранни търговци, преработватели и доставчици на технологии и услуги.

ИнтелиАгро проучва бизнеса с боровинки вече над две години, за да може да задоволи глада за информация в сектора. В началото на лятото ИнтелиАгро ще организира първата работна среща за инвеститори „Как да управляваме успешно бизнеса с боровинки?”.

Насажденията изискват много голяма инвестиция и за да може тя да се отплати не могат да се правят никакви компромиси както с напояването, така и със защитата на растенията, казват експертите.

Първата година на отглеждане е нулева. Първа стопанска беритба се получава на втората година при малко над 1 кг плод от растение. Плододаването расте с 1 кг на година на растение до шестата година, когато при оптимални условия се получават по около 5 кг. или до 1,5 тона на декар. Продуктивният живот на растенията е до 15 години.

Брането на готовата продукция е много лесно и не изисква особена подготовка. Плодовете са твърди и здрави, растат на гроздове, което улеснява работниците. Високата изкупна цена (5 евро на килограм на едро) дава възможност на производители да плащат много добри възнаграждения – 0,8-1 евро/кг продукция като един работник бере средно по 25-30 кг на ден.

Бизнесът с боровинки е изключително скъпа инвестиция (до около 10 000 лева на декар за създаване на насаждение). Ако се спазват точно правилата на отглеждане и се създадат оптимални условия обаче, тази инвестиция се изплаща сравнително бързо (на третата година) и носи печалби, които в момента не могат да се съпоставят с никой друг легален земеделски бизнес.

Подкрепи Economic.bg