Данъците трябва да се вдигнат

Хърсев очаква 5-7% увеличение на доходите през 2016 г.

Данъците трябва да се вдигнат

Снимка: Стоян Йотов

328 ~ 1 мин. четене

Данъците в България трябва да се повишат. Има оптимум на облагането от 40% от БВП, а страната ни е доста под него. Това заяви финансистът Емил Хърсев в ефира на Investbook по Bloomberg TV Bulgaria.

Според него спадът при българския износ не трябва да е притеснителен, тъй като е налице спад в цялата световна търговия. Финансистът прогнозира, че през 2016 г. ще бъдем свидетели на известно покачване на вътрешното потребление и 5-7% увеличение на доходите от заплати.

По думите на Хърсев българските общини още не са готови за подобряване на местното самоуправление, тъй като те са доста безотговорни по отношение на нивата на дълга. 

Стрес тестовете не могат да вдъхнат стабилност, те са безумно упражнение на централната банкова бюрокрация с цел да запази собствения си статут. Никъде не съм видял държава, в която да са създали повече сигурност, напротив, те пораждат несигурност, защото независимо от резултата, настроението на публиката винаги е отрицателно.

Според финансиста българските банки вече минаха през истинския стрес тест, когато успяха да оцелеят без никаква подкрепа в условията на валутен борд, без кредитор от последна инстанция и без достъп до ликвидност, какъвто имат европейските банки.

Здравната система трябва да е приоритетен сектор за реформи тази година, смята още Хърсев. Според него в съдебната ни система има изключително добър прогрес, който никой не отбелязва, и той е свързан с бързото и динамично административно производство. 

Подкрепи Economic.bg