Дания въвежда нови правила за влизане в страната

Те няма да касаят доставчиците и хората, които пресичат границата, за да отидат на работа

Дания въвежда нови правила за влизане в страната

Снимка: Pixabay

1208 ~ 1 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

От утре влизащите в Дания по суша и море ще трябва да представят отрицателен тест за COVID-19, както и да се самоизолират за период от 10 дни. Това обявиха днес от министерствата на транспорта и здравеопазването в страната, цитирани от ДПА.

Припомняме, че миналата седмица Дания обяви, че удължава националната блокада до 28 февруари, за да се опита да овладее заразата, както и да спре проникването на новите щамове от Великобритания и Южна Африка. 

Последните разпоредби гласят, че пристигащите датчани трябва да представят отрицателен тест за коронавирус, който да е направен не по-късно от 24 часа след влизане в страната. Чужденци пък ще трябва да представят отрицателен тест още на границата, който трябва да е направен най-много 24 часа по-рано. Вече влезли в страната, те ще трябва да се тестват повторно.

Т.нар. „двойно тестване“ вече започна да се прилага в няколко европейски държави, а здравните власти го определиха за „надеждна мярка“.

Самоизолацията за период от 10 дни е в сила за всички пристигащи в Дания. Периодът на карантина може да бъде съкратен, ако бъде направен нов тест не по-рано от четири дни след влизане в страната, поясниха от здравното министерство.

В новата мярка не се споменава нищо за пристигащите по въздух, тъй като от януари бе въведено правило влизащите в Дания със самолет да представят отрицателен тест за COVID-19 преди качване на борда. Мярката остава в сила.

За неизпълнение на изискванията ще се налагат глоби от 3500 крони (около 920 лева).

Изключение ще се прави за хората, доставящи стоки от първа необходимост, както и за тези, които пресичат границата, за да отидат на работа.

Подкрепи Economic.bg