Дания налага данък върху червеното месо

Производството му води до увеличаване на парниковите емисии, твърдят изследователи

Дания налага данък върху червеното месо

Дания обмисля предложението за въвеждане на допълнителна такса върху червеното месо, заради влиянието му върху климатичните промени и решението на правителствена изследователска организация, че измененията в климата всъщност са етичен проблем.

Датският съвет по етика препоръча въвеждането на първоначална такса върху говеждото месо, която в последствие може да бъде приложена и за други червени меса, като размерът й ще зависи от това до каква степен тяхното производство влияе на климата, пише в. Independent.

Предложението за таксата е било прието с мнозинство от съвета и сега предстои обсъждането му от правителството.

Дания е под директна заплаха от измененията в климата и не е достатъчно да се разчита само на „етиката на потребителите“, за да може страната да изпълни своите екологични ангажименти към ООН, посочват от етичната институция.

„Датският начин на живот е далеч от климатично отговорния и ако искаме да изпълним целите на споразумението от Париж за поддържане на увеличението на температурите под 2 градуса по Целзий, необходимо е да действаме бързо и да включим и храната“, посочват от съвета.

Едрият рогат добитък е отговорен за близо 10% от емисиите на парниковите газове по света , а производството на храна съставлява между 19% и 29%, твърдят от институцията.

Датчаните са „етично задължени“ да променят начина си на живот. Според съвета няма проблем да се намали консумацията на говеждо месо и човек отново да се радва на здравословен начин на хранене.

Последните месеци бяха тежки за феновете на червеното месо, чиято консумация спадна драстично след доклада на Световната здравна организация, че консумацията му може да увеличи риска от рак. 

Коментари: 0