Дъното при цените на петрола вече премина

Завръщането на Иран на световния пазар е \"по-малко драматично\" от очакваното

Дъното при цените на петрола вече премина

Снимка: Антон Ковачев

3638 ~ 2 мин. четене
Автор: Александра Сотирова

Международната агенция по енергетика (МАЕ) счита, че дъното на цените на петрола вече е преминало и вижда сигнали за възстановяване на равновесието на пазара. "Факторите, които оказват подкрепа на цените включват възможните действия на производителите за стабилизация на добива, намаляване на производството в Ирак, Нигерия и Обединените арабски емирства, признаците на спад на производството извън ОПЕК, поддържането на очаквания темп на растеж в световен мащаб в търсенето на петрол и отслабването на американския долар" – съобщава агенцията.

МАЕ повиши прогнозата си за търсенето на петрол в света през 2016 г. до 95.8 милиона барела на ден, според доклада на агенцията. В същото време МАЕ смята, че замразяването на производството сред основните производители на петрол на нивото от месец януари няма да даде бърз ефект за стабилизирането на пазара.

Прегледът на МАЕ също показва, че през февруари, ОПЕК намалява добива на петрол от 90 000 б/д. Спадът в производството на нефт в Ирак, Нигерия и Обединените арабски емирства е частично компенсиран от увеличение на производството в Иран.

Според МАЕ, Иран през миналия месец увеличава производството си на петрол с 220 хиляди б/д . Експерти на агенцията отбелязват, че връщането на Иран на световния пазар е "по-малко драматично" от очакваното, и е вероятно страната да увеличава производството постепенно.

Добивът на петрол в Саудитска Арабия е най-стабилно ниво.

В същото време МАЕ смята, че замразяването на добива сред основните производители на петрол в нивото на месец януари няма да даде бърз ефект за стабилизирането на пазара, поне през първата половина на 2016.

Петролът вдига цената си днес заради признаците за увеличаване на търсенето на горива в САЩ и намаляването на добива на суровини. Сутринта цената на сорт Brent се приближи до $ 41 за барел. От началото на седмицата стойността на нефта се е повишила с около 5%.

Бензиновите запаси в САЩ през миналата седмица са намалели 4,53 милиона барела, дестилатите - с 1.12 милиона барела. Търсенето на моторно гориво през последните четири седмици е средно 9.33 милиона барела на ден, което е рекорд от септември миналата година.

Може би вече е достигната най-ниската точка на спад на стоковите пазари, смятат анализатори от банковата група ANZ. 

Подкрепи Economic.bg