Държавата подготвя едногодишна забрана за внос на боклук

Подобна забрана ще остави някои икономически сектори без суровини, смятат от БСК

Държавата подготвя едногодишна забрана за внос на боклук

Снимка: Economic.bg/Архив

Държавата започна работа по промяна в законодателството, с която да се забрани вносът на боклук в България за срок от една година. Това съобщи в интервю за БНТ председателят на парламентарната комисия по околна среда Ивелина Василева (ГЕРБ).

Още вчера министър-председателят Бойко Борисов заговори за налагане на мораториум върху вноса на отпадъци. По време на заседанието на Министерския съвет той даде срок на министрите до следващата сряда да проверят дали подобна забрана може да бъде наложена, за да се направи задълбочена проверка "дали в страната ни влиза боклукът, който пише на хартия или има злоупотреби". А повод за подготвяната мярка е започналото международно разследване за нерегламентиран внос на боклук от Италия.

Василева каза, че се подготвят текстове на законопроект, който да бъде одобрен от депутатите. Според нея едногодишният срок е достатъчен, за да се извършат проверките на всички горивни инсталации, да се види дали те спират устройствата за видеонаблюдение. По думите ѝ ще се наложат консултации с юристи и с Европейската комисия, защото в ЕС действат ясни регламенти за трансграничния превоз на отпадъци, които България вече е приела. Запитана дали ЕС няма да наложи реципрочни мерки и да забрани износа на боклук от България, Василева отговори, че всичко е въпрос на преговори. „Въпросът е дали прилагането е факт и дали има незаконни действия. Ако има, те трябва да бъдат наказани“, каза Василева.

Междувременно от Българската стопанска камара (БСК) и членуващите в Камарата браншови организации в сферата на рециклирането заявиха, че настояват за спешна среща с новия министър на околната среда и водите Емил Димитров във връзка с оповестени намерения за налагане на мораториум върху вноса на отпадъци.

В писмо до министъра представителите на бизнеса изразяват тревога от опасността някои икономически сектори (като рециклиращата и металургичната индустрия) да останат без необходимите суровини.Освен това, общата забрана на внос на отпадъци от други държави-членки на Европейския съюз би била и в нарушение на правилата на Единния пазар и свободното движение на стоки в Общността.

Коментари: 0