Държавата ще прави нов център за данните от всички регистри и архиви

Въпреки съществуващите резервни копия, този нов център ще даде повече спокойствие на управляващите

Държавата ще прави нов център за данните от всички регистри и архиви

Снимка: Economic.bg/Архив

1440 ~ 1 мин. четене
До около 10 дни на Министерския съвет ще бъде предложено да се създаде специален държавен център, където да се складира цялата от информация от държавните регистри и архиви. Това каза в сутрешния блок на „Нова телевизия“ вицепремиерът Томислав Дончев, който коментира ситуацията с неработещия Търговски регистър.

Той поясни, че причината за спирането на регистъра е изгаряне на хард дискове, като от началото на проблема се работи денонощно за възстановяването на информацията, чийто размер е 25 терабайта. „Надявам се през следващите дни всички функции на Търговския регистър да бъдат възстановени“, коментира Дончев.

Вицепремиерът увери, че не може и дума да става за загуба или манипулация на информация, не само защото е технически трудно за екипа програмисти да злоупотреби с данните, но и защото представители от МВР и службите за сигурност през цялото време надзирават възстановяването на регистъра.

„Пред нас сега стоят две задачи – възстановяване на работата на регистрите и установяване кой е виновен. Въпреки че става дума за технически проблем, това не означава, че няма човешка вина. Не допускам да става дума за нечий умисъл, а че някой не си е свършил добре работата“, каза Дончев.

Вицепремиерът добави, че от понеделник Държавна агенция „Електронно управление” е започнала проверка на всички информационни системи на държавата, за да се разбере каква е степента им на сигурност от хардуерна и софтуерна гледна точка.
Подкрепи Economic.bg