Давос ядоса Кремъл със забрана срещу руски олигарси

От Москва заявиха, че традиционното руско участие на Световния икономически форум е към края си

Давос ядоса Кремъл със забрана срещу руски олигарси
Световният икономически форум в Давос предизвика гняв от Кремъл с решението си да забрани участие на трима ключови за Русия бизнесмени, пише AFP. Става въпрос за управителя на руската банка ВТБ, в която има и държавно участие, Андрей Костин, за директора на производителя на алуминий „Русал” Олег Дерипаска и за собственика на инвестиционната компания „Ренова” Виктор Векселберг. Тримата са били помолени да не присъстват на форума в Давос през януари, където се събира световният икономически и политически елит.

Дерипаска, Костин и Векселберг имат репутацията на хора от близкото обкръжение на президента на Русия Владимир Путин и са участвали в миналото във форума в Давос. От тази година те са обект на американските санкции. Реакцията от Москва не закъсня. От Кремъл заявиха, че Световният икономически форум реже корените си, взимайки решения под американски натиск.

„Дерипаска, Костин и Векселберг не са станали това, което са, благодарение на форума, но форумът в Давос се е превърнал в това, което е, благодарение на тези бизнесмени. Форумът реже корените си, като отхвърля такива хора”, заяви говорителят на руския президент Владимир Путин Дмитрий Песков. „Руското присъствие в Давос традиционно беше много голямо, но след подобни решения вероятно няма да бъде такова”, добави той.

Песков каза също, че инвеститорите, които се интересуват от Русия, винаги могат да отидат на събитията, които се организират в страната. Такива са икономическите форуми в Санкт Петербург и Владивосток.

Банка ВТБ обяви, че Костин „ще изрази позицията си чрез отворено писмо до участниците във форума” по повод отсъствието му от Давос. Представители на Дерипаска и Векселберг все още не са коментирали случващото се.
Коментари: 0