Шест райски острова с мрачни тайни

Тези идилични туристически дестинации имат малко позната зловеща страна

Шест райски острова с мрачни тайни

Снимка: Wikipedia

Зимата е съвсем близо и хиляди хора вече са планирали бягство от студа и почивка на слънце до някой далечен тропически остров. 

Но много от тези идилични туристически дестинации имат малко позната зловеща страна.

Вижте 6 райски острова с мрачни или смъртоносни тайни:

1. Сейшелите – най-много затворници в света


Снимка Pixabay

Според данни от 2014 г. Сейшелските острови имат най-високо съотношение на лица, лишени от свобода в света - 799 на 100 000 жители - по-високо ниво от всяка друга нация (включително САЩ, която е втората със 693 души). С малкото население на страната от около 95 000 души, това се равнява на по-малко от 800 души, които излежават присъди (затворниците в САЩ са цели 2,2 милиона). Но въпреки това цифрата е забележителна. Малка част (около 5-10%) от задържаните в Сейшелите са сомалийските пирати.

Два други ваканционни района - Сейнт Кийтс и Невис и Американските Вирджински острови - също са сред първите пет, според Международния център за изследване на затворите.

2. Мадагаскар - луда кралица и рай за пиратите


Пиратско гробище на Ил Сен-Мари – Снимка Wikipedia

Малцина може би са чували за Ранавалона. Тя осуетила усилията на да спечели Мадагаскар по време на 33-годишното й управление, но също така насочила енергията си към брутално избиване на християните, жителите на съседни царства и политическите си съперници. Тези чистки и използването на робски труд за изграждане на огромен дворец и други строителни проекти довели до това населението на острова да намалее от 5 милиона до 2,5 милиона души между 1833 и 1839 г. Останките от двореца й, Rova of Antananarivo, все още могат да се видят в столицата.

Междувременно изолираните заливчета на острова и отсъствието от векове на европейски сили довели до това Мадагаскар навремето да е бил сигурно убежище за стотици пирати. Един от тях, капитан Джеймс Мисън, в края на 17-и век е основал анархистка колония (Либертатия), а Ил Сен-Мари, на четири мили от източното крайбрежие на Мадагаскар, просто е наричан "островът на пиратите". Безброй разбойници, включително капитан Кид, се приютявали там, когато не плячкосвали моретата. Някои от тях са погребани в гробището на острова.

3. Американските Вирджински острови - едно от най-високите нива на убийства в света


Столицата Шарлот-Амали - Снимка Wikipedia

Синоним на бели пясъчни плажове, частни острови и суперяхти, Американските Вирджински острови също така са номер 4 в света по брой убийства: 49,26 на 100 000 жители (само Ел Салвадор, Хондурас и Венецуела са преди това). Няколко други дестинации на Карибите - Ямайка, на пето място, Сейнт Винсент и Гренадини (осмо място) и Сейнт Кийтс и Невис (девето място) – са в Топ 10 на Службата на ООН по наркотиците и престъпността.

4. Атолът Бикини - опетнен рай


Снимка Wikipedia

Този необитаем остров в Тихия ощега, част от световното наследство на ЮНЕСКО, е опасно място по две причини: ядрена радиация и акули. Тук са направени повече от 20 теста за ядрени оръжия между 1946 и 1958 г. и въпреки че островите бяха обявени за безопасни от американските власти през 1997 г., коренните им жители отказват да се върнат и не се препоръчва да се яде храна местно производство. Освен това липсата на риболов в района през последните 65 години означава, че животът в морето - включително акулите - процъфтяват, което заедно с многобройните корабокрушения в региона привлича стотици водолази всяка година.

5. Бали - все още има смъртно наказание


Снимка Pixabay

Този ваканционен остров, заедно с останалата част от Индонезия, все още налага смъртно наказание - чрез стрелба от отряд.

Индонезия в никакъв случай обаче не е единствената страна с това най-тежко и нехуманно наказание. Около 50 държави все още имат смъртна присъда, включително Виетнам, един от най-големите екзекутори в света, според Amnesty International (429 затворници са били убити там между август 2013 г. и юни 2016 г.), Тайланд, Барбадос, Гвиана и Тринидад и Тобаго.

6. Вануату – тук се практикува канибализъм до 1969 г.


Местните изпълняват ритуални танци – Снимка Wikipedia

Ник Скуайърс, който пише за Telegraph Travel, обяснява: "Островитяните са си създали репутация като страховити канибали. През 1839 г. първите двама британски мисионери, изпратени от Лондонското мисионерско дружество, били незабавно убити и изядени на Острова на мъчениците, известен като Еромангго.

Повечето антрополози са единодушни, че последното регистрирано убийство от канибали във Вануату се е случило доста скоро - през 1969 г.

Вануату е и най-опасната страна в света, когато става въпрос за природни бедствия. Световният доклад за риска от 2015 г., изготвен от Университета на ООН за околната среда и човешката сигурност (UNU-EHS), определя рисков процент за общо 173 държави въз основа на шансовете за земетресения, бури, наводнения, суша и повишение на морското равнище. Номер едно, с 36,43 на сто, е Вануату, преди Тонга, Филипините, Гватемала и Бангладеш.

Коментари: 0