Дейвид Дейвис: Впечатлени сме от българското председателство

България изпълнява отговорно ролята си в процеса, коментира българският външен министър Екатерина Захариева

Дейвид Дейвис: Впечатлени сме от българското председателство

Великобритания е впечатлена от българското председателство, което е „много добро, честно и подхожда с разбиране”. Това каза британският министър по Brexit Дейвид Дейвис при срещата си с българския вицепремиер и външен министър Екатерина Захариева.

 „Преговорите по Брекзит навлязоха в своята решителна втора фаза, именно по време на Българското председателство на Съвета на ЕС. България изпълнява отговорно ролята си в процеса и вярвам, че успяхме да създадем балансирана и спокойна атмосфера, в която да продължим преговорите", заяви Захариева по време на срещата.

„Предстои да бъде намерено решение на няколко паралелни процеса - преговорите по юридическия текст на Споразумението по оттегляне, включително и върху преходния период, както и подготовка за бъдещите отношения", припомни българският вицепремиер и добави, че първият проект на ЕК на Споразумението по оттегляне е факт, и представлява основа за водене на преговори.

„Някои от въпросите, по които трябва да постигнем консенсус не са лесни, но съм оптимист, че ще успеем да намерим най-доброто и балансирано решение, което да бъде в интерес и на гражданите и бизнеса", подчерта Екатерина Захариева.

Като ключови теми на оттеглянето, по които е особено важно да бъде постигната яснота, тя открои правата на гражданите и финансовите въпроси.

Външният министър отбеляза, че постигането на амбициозно споразумение за бъдещите отношения, което да отива отвъд търговията и сигурността и да съответства на стратегическата тежест на Обединеното Кралство за Европа ще бъде в интерес и на ЕС и на Лондон. „Важно е да се фокусираме върху бъдещето, да не бъдем емоционални, а прагматични. За всички нас е по-добре да постигнем споразумение възможно най-скоро", каза Захариева.

Коментари: 0