Делян Добрев: Държавата трябва да се меси умерено в частния сектор

Председателят на парламентарната комисия по енергетика смята, че трябва да се внимава с разширяването на правомощията на КЕВР

Делян Добрев: Държавата трябва да се меси умерено в частния сектор
548 ~ 2 мин. четене
Автор: Вероника Тонева
Държавата трябва да се меси умерено в частния сектор. Ако дадем функция на регулатора да спира или разрешава сделки в частния сектор, след месец ще стане така, че ще се одобряват сделки за мандри или хлебозаводи. Това заяви председателят на енергийната комисия Делян Добрев в предаването „Панорама“ по БНТ. 

В студиото присъстваше и депутатът от опозицията Драгомир Стойнев, който обаче смята, че държавата ако не изцяло, то поне трябва да влезе с някакъв дял в сделката за енергодружеството – така тя ще помогне на собственика на „Инерком“ Гинка Върбакова да затвори финансирането на сделката.

Делян Добрев беше един от първите политици, които обявиха сделката за фалшива новина. В студиото на БНТ обаче той обясни, че за него, както и за голяма част от българското общество компанията купувач е била непозната, но след проверка на службите, както ДАНС, така и КЕВР, няма причина за притеснение относно закупуването на ЕРП-то. Добрев обясни, че щом не са знаели кой е купувачът, това означава, че ГЕРБ няма общо със сделката. 

„Това е сделка, която се уговаря в Чехия – сделка между една чешка и няколко български компании. Конкретно този участник (бел. ред. „Инерком“) за мен беше непознат“, коментира Добрев. 

Според него уникалното в Закона за енергетиката е, че регулаторният орган т.е. КЕВР има правомощието да отстрани мениджмънта на някое енергийно дружество и да сложи друг управител. Цента на тока, също не се определя от компанията купувач, а отново от регулатора. По тази причина председателят на енергийната комисия смята, че трябва да се внимава с разширяването на правомощията на КЕВР. 

По думите на депутата от БСП обаче държавата трябва да има регулативна роля, но когато става въпрос за държавна компания, тя може да бъде добър собственик. Той коментира, думи на други политици в медиите, че държавата е лош собственик и заяви, че приватизацията на ЕРП-тата през 2004 година е била грешка.

„Нито една институция не знае какво се случва – всеки бяга от отговорност. Това е стратегическа инфраструктура и е нормално да се знае кой е собственик и как ще бъде финансирана тази сделка. Ние не сме спокойни за тази сделка“, коментира Драгомир Стойнев.
Подкрепи Economic.bg