Демократите спечелиха най-републиканския американски щат

Някои от поддръжниците на Демократическата партия се надяват, че това е знак за анти-Тръмп вълна

Демократите спечелиха най-републиканския американски щат

Демократите спечелиха най-републиканския американски щат, коментира Quartz. Дъг Джоунс, кандидатът на Демократическата партия срещу републиканеца Рой Мур, извоюва изненадваща победа в специалните сенатски избори в щата Алабама. Победата на Джоунс, който е бивш адвокат, доскоро беше смятана за трудно постижима.

Резултатът се разглежда като голяма загуба за президента Доналд Тръмп, който агитираше за Мур въпреки обвиненията, че този републиканският съдия е демонстрирал сексуални апетити спрямо тийнейджърки. Новоизбраният Джоунс ще замени Джеф Сешънс – член на Републиканската партия, напуснал Конгреса по-рано тази година, за да стане главен прокурор на САЩ.

BBC поставя въпроса дали загубата на Мур е следствие от опетнената му репутация или от вълна на недоволство спрямо Тръмп. „Последствията от тази неочаквана победа са ясни. Републиканското мнозинство в Сената ще стане по-слабо изразено, което значително ще подобри шансовете на Демократите да спечелят контрола върху тази камара на Конгреса по време на средносрочните избори през 2018 г.”, коментира британската медия.

Според нея след победите на демократични губернатори във Вирджиния и Ню  Джърси през ноември някои поддръжници на Демократическата партия се надяват, че се надига анти-Тръмп вълна сред избирателите. Мур обаче беше наистина лоша кандидатура, затова е рано да се правят такива генерални заключения.

Коментари: 0