Демократизация на насилието: Ransomware атаките се влошават и поразяват всички 

През 2021 г. те ще струват на световната икономика 57 пъти повече спрямо 2015 г.

Демократизация на насилието: Ransomware атаките се влошават и поразяват всички 

Снимка: Twenty20

1020 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Атаките от 11 септември показаха ясно какъв хаос може да сполети отвореното общество. В годините след това технологиите се усъвършенстваха, затвърждавайки още повече взаимосвързаността и потенциалните рискове от разрушаване на устоите. Тази тенденция се нарича демократизация на насилието, пише CNN в свой анализ, акцентирайки върху опустошителните кибератаки.

Постепенно те взеха връх и поставиха на преден план виртуалния свят, доказвайки, че той може да е също толкова значим, колкото и физическият.

Тези заплахи ще продължат да нарастват през следващите месеци и години, тъй като всички видове кибератаки са сравнително евтини и могат да бъдат предприети в голям мащаб. Предизвикателството сега е как бизнесът и правителствата да обединят усилия, за да предотвратят тези нападения.

Ransomware е последният пример за тенденцията „демократизация на насилието“. Това е атака, чрез която хакерите придобиват контрол над дадено устройство или система и в замяна на освобождаването им искат откуп. Най-често жертвите биват карани да плащат в биткойн, който е по-трудно проследим.

Нещо повече, този тип нападения еволюира и днес на практика всеки с интернет връзка, минимални умения и лоши намерения може да извърши такава атака. Това е възможно благодарение на появата на „ransomware като услуга“. В този бизнес модел разработчиците на ransomware отдават под наем предварително направен зловреден софтуер на всеки, който им плати.

Изнудванията чрез такъв тип атаки са се превърнали в самоподдържаща се престъпна екосистема. Това е процъфтяващ бизнес, тъй като повечето жертви са готови да платят сравнително скромни откупи, които обаче след това финансират по-нататъшни атаки.

Хакерите най-често търсят пари, но атаките им също така могат да дестабилизират икономиката, независимо дали са умишлени или не. Достатъчно е да споменем атаката срещу Colonial Pipeline, един от най-големите нефтопроводи в САЩ, чиято система бе хакната през май и това доведе до недостиг на гориво в няколко щата.

Помислете какъв вид физическо нападение би било необходимо преди 20 години, преди настъпването на киберерата, за да предизвика вълна от недостиг на газ в източната част на страната“, пише изданието.

Мащабът и въздействието на тези атаки ескалира през последните години. Изчисленията сочат, че ransomware ще струва на световната икономика приблизително 20 млрд. долара през 2021 г., което е 57-кратно увеличение спрямо 2015 г.

Всички са уязвими, а значението на тази заплаха се подчертава от действията на най-голямата икономика в света. Още през май администрацията на Джо Байдън нареди софтуерът, използван от държавата, да отговаря на определени стандарти за сигурност, а федералните да докладват бързо за инциденти. Наскоро президентът на САЩ събра и най-големите технологични компании, с които заедно да търсят начини за по-добра защита.

Подкрепи Economic.bg