Депутатите и министрите в Албания си намалиха заплатите наполовина заради кризата

Президентът доброволно поиска и неговото възнаграждение на бъде намалено

Депутатите и министрите в Албания си намалиха заплатите наполовина заради кризата

Празните улици в Тирана

Снимка: БТА

13016 ~ 1 мин. четене
Депутатите и членовете на правителството на Албания си намалиха наполовина заплатите и ще получават по-малки суми "до края на войната с коронавируса”. Това обяви министър-председателят на Албания Еди Рама като част от плана за справяне със ситуацията, предизвикана от COVID-19, предава БНТ.

Той благодари за оказаната от президента Илир Мета подкрепа и заяви, че неговата заплата няма да бъде намалявана.

Въпреки това Мета обяви, че доброволно се съгласява и неговата заплата също да бъде намалена наполовина.

„Институцията на президента на републиката се солидаризира с намаляването на годишния фонд в бюджет в интерес на пренасочването на средства за поддръжка на здравните и други сектори, които са на първа линия при справянето с глобалната пандемия COVID-19”, заяви държавният глава.

В рамките на плана за смекчаване на последиците от коронавируса Рама обяви, че от бюджета ще бъдат заделени 370 долара за здравеопазването, бизнеса и лицата в риск.

Мерките предвиждат трайно премахване на лихвите на длъжниците - домакинства и малки предприятия, за изразходвана електроенергия. Според Рама, финансовият ефект от нея възлиза на 150 милиона долара и ще обхване 211 024 абонати.

Ще бъде отсрочен и данъкът върху доходите на населението, како и представянето на данъчните декларации пред Централната банка на Албания.

Планът на албанските власти влиза в сила от днес. 
Коментари: 0