Диана Ковачева е новият заместник-омбудсман на България

152 депутати одобриха кандидатурата й

Диана Ковачева е новият заместник-омбудсман на България
4115 ~ 1 мин. четене

Депутатите в парламента гласуваха кой ще замества омбудсманът на Република България Мая Манолова. Единодушно 152 народни представители избраха кандидатурата на Диана Ковачева, която беше министър на правосъдието в първия кабинет на Борисов, пише Дарик.

Диана Ковачева е завършила право в Юридическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. След стаж в Министерство на правосъдието работи в международноправната секция на Института за правни науки към БАН до 2001 г., а следващата година започва в дирекцията за международно сътрудничество в правното министерство. През 2002 година става изпълнителен директор на българския клон на международната неправителствена организация Прозрачност без граници. 

Завършва магистърски степени по право на Европейския съюз от Софийски университет и от Универаситета Нанси 2 във Франция. Доктор е по международно право и международни отношения от 2010 г. Специализирала е и в областта на правата на човека.

В момента е научен сътрудник в Института за държавата и правото при БАН, както и преподавател по Международно право в УНСС. Носител е на Ордена на Британската империя, който се присъжда за принос към обществото и обществено значими каузи.

Останалите претенденти за поста бяха Айсун Авджиев, Анжелика Цокова, Деница Димитрова и Хюсеин Исмаил, предложени от Манолова. На 18 декември председателят на Народното събрание Цецка Цачева поиска омбудсманът да внесе само една желана кандидатура, която да бъде гласувана. Манолова избра именно Диана Ковачева.

Подкрепи Economic.bg