Малкият бизнес иска да бъде освободен от данък „уикенд”

Няма смисъл да се облагат фирми с оборот 100-150 хил. лв., категорична е Елеонора Негулова

Малкият бизнес иска да бъде освободен от данък „уикенд”

Снимка: Елеонора Негулова в средата

252 ~ 1 мин. четене

Малките и средни фирми да бъдат освободени от данък „уикенд”, настоя Елеонора Негулова, председател на Националното сдружение на малкия и среден бизнес пред БНР.

По думите й, задължението да декларират използването на фирмени активи и за лични цели при възстановяването на данъчен кредит, няма да допринесе съществено за по-добрата събираемост, но ще натовари изключително много бизнеса.

Този данък няма смисъл да се прилага по отношение на фирми, които са с обороти 100-150 хиллв. Идеите на политиците, които чувахме преди време, до 100 хил. лвоборот да бъдат освободени от ДДС, според мен това е посоката, в която трябва да се върви, каза тя.

Негулова е категорична, че малкият и средният бизнес няма да успеят да се справят с декларирането, както е описано в указанието на Националната агенция за приходите.

„Първите декларации ще бъдат резултат на консултации със счетоводни къщи, някои пък, които нямат достъп до такъв тип услуги, най-вероятно и няма да могат да се справят с декларирането, уточни председателят на сдружението.

На въпрос дали във вида, в който е представен от НАП данък уикенд”, е предпоставка за корупция, Негулова отговори, че има такива опасения, защото съществува много висок елемент на субективна преценка.

Подкрепи Economic.bg