Диетолози: Сьомгата е най-токсичната храна в света

Полезна ли е честата й консумация?

Диетолози: Сьомгата е най-токсичната храна в света
Сьомгата е най-токсичната храна в света. Това обявиха френски журналисти. Диетолозите смятат, че тя има неоспорими качества и е изключително полезна, но ако е отглеждана в дива среда.

"Сьомгата е храна, богата на Омега 3 мастни киселини, но е и много мазна храна. В 100 грама сьомга се съдържат около 200 калории", обясни диетологът Донка Байкова и потвърди информацията на френските журналисти, предаде БНТ.

Експертът обясни още, че сьомгата, която ние консумираме, е отглеждана обикновено в развъдници, тъй като сьомгата от големите водоеми започва да изчезва. "Хайверът се пренася в един сладководен басейн, след 6 месеца я пренасят на брега на морските и океанските водоеми, за да я отглеждат докато тя не стане определен размер. Тези риби се отглеждат в малки площи и се хранят с различни смеси. След това тя започва да консумира екскретите от другите екземпляри, заради което се третира с антибиотици", поясни професор Байкова. Тя е категорична, че трябва да се консумира диворастящата сьомга.

"Ако сьомгата е диворастяща, тя е с около 25% по-ниско калорична и с по-малко наситени животински мазнини", добави проф. Байкова. 

Отглежданата в тези ферми сьомга е бяла на цвят. За да има оранжев цвят, рибата се храни с допълнителни смеси и тя придобива много качества. Сьомгата, която се внася в България, е от Северните морета и съдържа диоксини, които застрашават от ракови заболявания човешкия организъм.

Все повече ферми до 2020 г. ще влязат в международни стандарти за хранителни продукти. Сьомгата се смята като полезна за редица заболявания, сред които сърдечно-съдови болести, артрит, възпалителни заболявания, профилактика на остеопороза и др. 

Истината е, че е много трудно да се познае коя сьомга е диворастяща и коя е отглеждана в рибовъдни стопанства. Нови международни изследвания показват, че е полезно сьомгата да се консумира веднъж на пет месеца. За сметка на това могат да се консумират други видове риби, които не са толкова мазни.
Коментари: 0