Дигиталната икономика на България с 8.2% ръст срещу 3.1% при големите пет в ЕС

България има всички шансове да трансформира икономиката си дигитална, смята зам.-министърът на икономиката Лиляна Иванова

Дигиталната икономика на България с 8.2% ръст срещу 3.1% при големите пет в ЕС

Снимка: Министерство на икономиката

Дигиталната икономика в България изпреварва тенденциите и расте с над 2.5 пъти по-бързо, отколкото в петте големи пазара в Европейския съюз (ЕС). Това заяви заместник-министърът на икономиката Лилия Иванова по време на среща на министрите във Вършава, част от инициативата „Три морета“, съобщава икономическото ведомство. 

Според Иванова България има всички шансове да трансформира икономиката си в цифрова, така че да увеличи конкурентоспособността си и да се нареди сред лидерите в региона. Тя се позова на годишното проучване на глобалната консултантска компания McKinsey. Според него за последните няколко години България отбелязва 8.2% ръст на дигиталната икономика, докато при петте най-големи пазари в ЕС то е в размер на 3.1%. 

Петте най-големи пазари в ЕС са Германия, Франция, Италия, Великобритания и Испания. 

Средногодишният темп на нарастване на добавената стойност в сектора на информационните и комуникационни технологии (ИКТ) у нас за последното десетилетие е над 25%. 

„За нашата страна приоритетно значение има засилването и насърчаването на дигиталната свързаност в региона. Възможностите за съвместни проекти в областта на цифровите комуникации ще засилят ролята на нашите икономики на европейско и глобално ниво“, каза още Иванова. 

Бързото развитие на цифровата икономика представя стратегически възможности не само да се модернизират икономиките на страните, но и индустрията в региона да стане по-конкурентноспособна, по-екологична и по-ефективна от гледна точка на ресурси и суровини.

В рамките на вършавския форум Лиляна Иванова проведе срещи с министъра на финансите, инвестициите и икономическото развитие на Полша г-н Йежи Квиечински и със заместник-помощника на държавния секретар на САЩ за Европа и Евразия г-н Матю Бойс. На срещите бе обсъдено развитието на региона и засилване на икономическото сътрудничество в рамките на инициативата.

Целта на инициативата е да стимулира по-бързото развитие на региона между Балтийско, Черно и Адриатическо море. Идеята е това да се постигне чрез ангажираност на високо равнище с акцент върху инфраструктурата, енергетиката и цифровата свързаност. В нея участват: България, Австрия, Хърватия, Чешката република, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия и Словения.

Коментари: 0