Директорът на пощите в Австралия взема 10 пъти повече от премиера

Заплатата на Ахмед Фахур раздразни политиците, те призоваха да бъде намалена

Директорът на пощите в Австралия взема 10 пъти повече от премиера
320 ~ 2 мин. четене

Австралийският премиер Малкълм Търнбул отправи призив към държавните пощи на страната да преразгледат заплатата на изпълнителния директор на компанията Ахмед Фахур.

Фахур е получил 5.6 млн. австралийски долара (4.3 млн. щатски долара) миналата година, което е 10 пъти повече от заплатата на премиера Търнбул. Само бонусът му за миналата година е в размер на 916 хил. щатски долара. Възнаграждението на Фахур го прави най-добре платеният държавен служител в Австралия, пише в. Guardian.  

Коментарът на Търнбул по случая е, че възнаграждението е твърде високо. „Това е много голяма заплата за тази работа. Казвам го като човек, който преди да влезе в политиката, е прекарал по-голямата част от живота си в света на бизнеса“, заяви премиерът.

Въпреки това министър-председателят признава, че Фахур има отговорна позиция и успешно ръководи голяма държавна компания, която е подобрила оперативните си резултати.

Австралийските пощи защитиха размера на приходите на своя директор с аргумента, че Фарух е получил бонус, тъй като е ограничил загубите на компанията и дори я е довел до печалба през 2016 г.

Възнагражденията на изпълнителния директор и екипа му са определени от борда на директорите на компанията. Петима от тях са получили между 1.3 и 1.8 млн. щатски долара. Това обаче не е чак толкова голям разход предвид 6-милиардния годишен оборот на австралийските пощи.   

Компанията е държавна, поради което австралийски политици от всички партии коментират, че заплатата на нейния шеф е прекалено висока за държавен служител.

Възнаграждението на Фахур е толкова сериозно, защото в него е включен и еднократен бонус за постигнатите резултати и връщането на компанията към печалбите. „Това е много конкурентен бизнес и трябва да плащаме конкурентни заплати“, защитил шефската заплата президентът на пощите Джон Станхоуп. Той добавя, че приходите на пощите скочили поради бизнеса с доставка на колети и пратки, в който се конкурират с DHL, FedEx и Toll.

Подкрепи Economic.bg