Джонсън: Британците да се подготвят за Brexit без сделка

Джонсън: Британците да се подготвят за Brexit без сделка

Снимка: БТА

Британците да се подготвят за Brexit без сделка, освен ако ЕС не направи фундаментална промяна в подхода си към задънената улица в преговорите. Това каза в телевизионно обръщение британският премиер Борис Джонсън.

Той отправи предупреждението, след като евролидерите обявиха, че сделката зависи от компромисите, които Лондон ще направи.

Джонсън каза, че страната ще трябва да се подготви за сценарий без сделка на 1 януари, като същевременно проправя пътя за продължаване на дискусиите през следващата седмица, както беше предложено от главния преговарящ на ЕС Мишел Барние.

„Постигнат е голям напредък по такива въпроси като социалното осигуряване и авиацията, ядреното сътрудничество и други“, каза той, но „по някаква причина от срещата на върха на [ЕС] става ясно, че след 45 години те не са склонни, освен ако няма някаква фундаментална промяна в подхода, да предложат на страната същите условия като на Канада”.

Той каза, че предвид оставащите само 10 седмици до края на преходния период, трябва да се прецени вероятният резултат и да се подготви страната.

От критично значение Джонсън остави вратата отворена за по-нататъшни разговори, насрочени за понеделник в Лондон, но се опита да вземе надмощие, като каза на лидерите на ЕС, че трябва да направят първия компромис по отношение на ключовите бойни полета за държавна помощ и рибарство.

Малко по-късно на изказването му отговори председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Според нея Европейският съюз продължава да полага усилия за сключване на търговско споразумение за Brexit.

ЕС продължава да работи за сделка, но не на всяка цена", каза Фон дер Лайен близо час след изказването на Джонсън, което причини срив на курса на британската лира.

"Както е планирано, наш преговорен екип ще замине за Лондон следващата седмица, за да ускори преговорите", заяви председателят на ЕК.

Коментари: 0