Джонсън на разходка в парка – нарушава ли собствените си правила?

Според обществеността и редица правителствени представили „това е истински пример за двоен стандарт“

Джонсън на разходка в парка – нарушава ли собствените си правила?

Снимка: БТА

1144 ~ 2 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

В социалните мрежи се появиха снимки на министър-председателят на Великобритания Борис Джонсън, който кара колело в парка. Според COVID мерките, които той наложи, това не е нарушение, но обществото все пак го обвини в „двойни стандарти“, предава BBC. Мнозина правителствени представили също разкритикуваха постъпката на премиера, на фона на безпрецедентно тежката пандемична ситуация в страната.

„Самият той призова гражданите да си стоят по домовете и да не излизат от тях, освен при уважителни причини – до работа или медицинско заведение. Сега наблюдаваме двойни стандарти, които ще усложнят така или иначе тежката обстановката“, заявиха представители от правителството. Според тях личният пример е от особено важно значение в подобни ситуации.

От "Даунинг стрийт" пък защитиха Джонсън, като заявиха, че той е спазил всички мерки при своето колоездене и според националните разпоредби, които целят да спрат разпространението на COVID-19 и неговите мутации, британците имат право на спорт на открито, но стига да не напускат местните си райони.

Според лейбъристки депутат обаче премиерът е бил забелязан в Олимпийския парк в източен Лондон, което не влиза в неговата територия на постоянно пребиваване „и затова спокойно можем да заявим, че той нарушава правилата, които сам наложи“.

В отговор говорител на премиерa заяви, че „всяко изказване или предположение, че той е нарушил правилата е погрешно“, като не споменава нищо относно районните ограничения и дали са нарушени.

Властите заявиха, че в никакъв случай не искат да възпират британците от спорт на открито, но всеки трябва да го прави „в неговия си район и местните много добре знаят къде започва и свърша съответната зона. Нарушаването на правилата за движение води след себе си тежки санкции, затова по-добре ги спазвайте“.

През уикенда немалък брой хора бяха глобени именно заради нарушаване на районните ограничения. От полицията заявиха, че са получили десетки сигнали за неспазване на COVID мерките и обявиха, че контролът от тяхна страна ще се засили.

„Хората могат да напускат дома си, за да спортуват, но това трябва да бъде ограничено до веднъж на ден, а не да излизат по три пъти“, заявиха от Министерския съвет в Англия. Правителството също така добави, че „законите са, за да бъдат спазвани“.

Случката идва само ден, след като здравният министър Мат Ханкок обяви, че страната ще наложи по-строги мерки, ако хората продължат да не спазват сега действащите. „Haлaгaнeтo нa вeчepeн чac, oгpaничaвaнe нa cпopтнитe aĸтивнocти нa oтĸpитo и зaдължитeлнo нoceнe нa мacĸи нaвън ca caмo чacт oт идeитe, ĸoитo биxa cтaнaли peaлнocт, aĸo xopaтa нe cпaзвaт нaлoжeнитe oгpaничeния в мoмeнтa“, заяви той.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg