Джонсън опитва да убеди шотландците да останат в Кралството

Британският премиер се надява да ги убеди, че сега не е подходящ момент за референдум за напускане

Джонсън опитва да убеди шотландците да останат в Кралството

Снимка: БТА

Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Британският премиер Борис Джонсън категорично заяви, че сега не е времето да се провежда референдум и че желанието на Шотландия за независимост не среща подкрепа в Англия, предава Reuters.

„Пандемията от COVID-19 показа предимството на това да сме заедно. Провеждането на нов референдум за независимостта на Шотландия би усложнило кризата, от която всички искаме да излезем“, поясни Джонсън малко по-рано днес, преди да замине за Шотландия и да се опита да „укроти“ нарастващата подкрепа за провеждането на референдума.

Експертите посочват, че връзките, които свързват Англия, Уелс, Шотландия и Северна Ирландия, изградени в 3-трилионната икономика на Обединеното кралство, са силно обтегнати както от Брекзит, така и от поведението на Джонсън, което сякаш омаловажава техните искания.  

Желанието му да посети северната част на Острова се зароди само 3 дни, след като бяха публикувани данни от социологическо проучване, което показа, че по-голямата част от шотландците „вече искат независимост за страната си и то незабавно“. Проучването показа, че мнението на голяма част от анкетираните е повлияно от последиците след Брекзит, както и неуменията на Джонсън да се справи с коронакризата.   

Премиерът пък изтъкна, че благодарение на неговите политики Шотландия е получила достъп до ваксините срещу коронавирус доста преди останалите страни по света. Министър-председателят на Шотландия Никола Стърджън пък заяви, че тази „постъпка не е с чист умисъл“ и не вещае нищо добро. Тя разкритикува пътуването на Джонсън, а някои анализатори го определиха като „отчаян ход“, с който се опитва да предотврати неизбежното, предава BBC.

Провеждането на нов референдум за отделянето на Шотландия би довело до ново сътресение на Острова, който все още не може да се справи с ефектите от Брекзит, който създаде транспортен хаос. Най-потърпевши бяха именно шотландците и заради това те вярват, че „ отделянето би ни позволило да сключим наша търговска сделка с ЕС, която би била по-изгодна от сегашната“. Анализаторите са категорични, че с тези мотиви Джонсън трудно би спрял провеждането на референдум.

Междувременно Стърджън се надява, че доброто представяне на партията ѝ на предстоящите парламентарни избори през май ще й даде нов мандат, по време на който ще проведе втори референдум. Според социологическото проучване шансовете ѝ са добри стига да поддържа сегашната си линия на управление.

Ако Шотландия гласува за независимост, това би означавало, че Обединеното кралство ще загуби около една трета от сушата си и почти една десета от населението си.

Припомняме, че през 2014 г. се проведе референдум за независимостта на Шотландия, който завърши с „отхвърляне“, след като резултатите показаха 55% „за“ и 45% „против“. Две години по-късно шотландците гласуваха, че искат да останат в европейското икономическо пространство, но гласовете им не бяха взети под внимание.

„Всичко това води до сегашното напрежение и непоносимост към Джонсън“, посочват политическите анализатори.

Коментари: 0