Шотландия отново ще търси независимост от Великобритания

Никола Стърджън обещава нов референдум въпреки несъгласието на Борис Джонсън

Шотландия отново ще търси независимост от Великобритания

Снимка: БТА

Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Шотландия иска независимост от Обединеното кралство, сочат последните социологически проучвания в страната, цитирани от Business Insider. Според данните шотландците „все повече приемат идеята за отцепване“, след като Брекзит предизвика транспортен хаос и спря икономическото им развитие.

„В анкетите ясно се вижда желанието на хората, а именно независимост от Обединеното кралство. Великобритания претърпя тежка година – регистрирайки най-много жертви в Европа вследствие на COVID-19, икономическата криза, която пандемията доведе, а да не забравяме и търговското споразумение с ЕС, което не оправда очакванията. А междувременно не трябва да се пропуска, че мнозинството шотландци гласува „против" тази сделка“, поясняват анализатори.  

Комбинация от всичко това доведе до изказване на първия министър на Шотландия Никола Стърджън, в което тя заяви, че „нагласите и желанията на хората не трябва да се пренебрегват“. В тази връзка тя публикува план за независимост от 11 точки, с който Шотландия да излезе от орбитата на Обединеното кралство. Стърджън добави още, че „след като пандемията отмине, ще продължим работата по референдума, независимо дали е дадено разрешението от Джонсън“.

Досега премиерът на Великобритания Борис Джонсън отказваше категорично идеята за подобно гласуване, но с предстоящите избори за шотландски парламент, които според анализаторите ще осигурят на Стърджън абсолютно мнозинство, независимостта на Шотландия „е по-сигурна от днес". 

Първият министър на страната обвини Джонсън в неспособност да овладее кризата, която предизвика коронавируса и категорично заяви, че той „се страхува от демокрацията“.

Шотландия многократно е заявявала, че иска да се отдели от пространството на Великобритания, но референдум не беше допуснат. На свой ред Джонсън заяви, че икономическите затруднения и транспортните нередности, които последваха Брекзит, ще бъдат изчистени съвсем скоро.

Миналата седмица транспортният министър на Острова обяви, че „неяснотите в разпоредбите“, които са останали в споразумение между ЕС и Великобритания, ще бъдат изчистени и няма място за притеснения от страната на риболовната индустрия. От там пък заявиха, че „докато траят тези временни политики на движение, ние губим коридори и пазари в ЕС“. Част от тях решиха да преустановят работата си за няколко дни, за да намалят загубите.

Властите в Шотландия подкрепиха това тяхно решение като обявиха, че „в момента над цялата индустрия е надвиснала огромна опасност, която може да нанесе необратими щети“, предава BBC.

Шотландското правителство обяви, че ако независимостта бъде постигната, ще бъдат договорени нови правила за търговия с ЕС, които да бъдат по-изгодни от сегашните.

„Великобритания рискува да се превърне в пропаднала държава, ако не спре нарастващото недоволство в Шотландия и Северна Ирландия“, заяви бившият министър-председател на Обединеното кралство Гордън Браун.

Коментари: 0