Ледовете на Земята се топят с невиждана скорост

В Арктика темпът на затопляне е повече от два пъти над средния за последните 30 години

Ледовете на Земята се топят с невиждана скорост

Снимка: Pixabay

Ледовете на Земята се топят много по-бързо в сравнение със средата на 90-те години, показват нови изследвания. Сред основните причини за това явление е изменението в климата, което увеличава все повече и повече температурата на Земята.

Като цяло, около 28 трилиона метрични тона лед са се разтопили от световния морски лед, ледени покривки и ледници от средата на 90-те години. Средната скорост на топене в наши дни е с 57% по-бърза, отколкото преди три десетилетия, съобщават учени в проучване, публикувано в списанието The Cryosphere.

Изненада беше да видим толкова голям ръст само за 30 години, каза съавторът на изследването Томас Слейтър, глациолог от университета в Лийдс във Великобритания, цитиран от Reuters.

Разтопяването на сухоземния лед на Антарктида, Гренландия и планинските ледници добави толкова вода към океана, че повиши глобалните нива на водата с 3.5 см. Загубите на лед от планински ледници пък представлява 22% от годишните загуби на лед, което е забележително, като се има предвид, че тази ледена покривка представлява само около 1% от целия лед върху сушата, казва Слейтър.

Отвъд Арктика морският лед също се свива до нови летни минимуми. През миналата година се наблюдава второто най-ниско ниво на морски лед за повече от 40 години сателитно наблюдение. При процеса на топене на този вид водата поглъща слънчевата радиация, вместо да я отразява обратно в атмосферата. Това явление допълнително повишава температурите в региона.

Глобалната атмосферна температура се е повишила с около 1.1 градуса по Целзий от предииндустриалните времена. Но в Арктика темпът на затопляне е повече от два пъти над средния за последните 30 години.

Използвайки сателитни данни 1994–2017 г., измервания на места и някои компютърни симулации, екипът от британски учени изчисли, че светът губи средно 0.8 трилиона метрични тона лед годишно през 90-те години. През последните години обаче загубите рязко скачат на около 1.2 трилиона метрични тона годишно.

В публикуваното изследване не е включен речният, езерният или вечният лед, но те също са претърпели „сериозни промени през последните години“, предупреждават учените.

Коментари: 0