Вирусът на неравенството: Най-бедните ще се възстановяват 10 години

Парите, които спечелиха 10-те най-богати мъже в света през 2020 г., са достатъчни за купуването на ваксини за целия свят

Проучване на Oxfam:

Вирусът на неравенството: Най-бедните ще се възстановяват 10 години

Снимка: БТА

Повече от десетилетие ще отнеме на най-бедните хора в света да се върнат към предпандемичните си финансови позиции. От друга страна, най-богатите възстановиха загубите си от избухването на пандемията само за… девет месеца. Това показва годишният доклад на благотворителната организация Oxfam, публикуван традиционно в навечерието на Световния икономически форум в Давос. Тази година той е озаглавен „Вирусът на неравенството“.

Докладът на Oxfam подчертава, че COVID-19 е направил и без това силното неравенство в света още по-съществено. Изчисленията показват, че 10-те най-богати милиардери се радват на увеличение на богатството си през 2020 г., което би било достатъчно, за да плати за ваксините на населението в целия свят.

Милиардерите са увеличили богатството си с общо 3.9 трлн. долара (3.21 трлн. евро) между 18 март и 31 декември 2020 г. Десетте най-богати от тях отчитат колективно увеличение от 540 млрд. долара (444 млрд. евро), според Oxfam.

Изследването хвърля светлина и върху другия полюс. Според доклада през изминалата година общият брой на хората, живеещи в бедност, вероятно е нараснал с между 200 и 500 милиона. Нещо повече, анализът подчертава, че пандемията увеличава неравенството в почти всяка страна, а не само в по-бедните, като прави това „изведнъж“. Подобно явление се случва за първи път, откакто изследването се провежда (бел. р. – от близо век).

Глобални финансови институции като Международния валутен фонд, Световната банка и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие също не спират да посочват опасностите от все по-неравен свят в контекста на COVID-19.

Какво могат да направят правителствата?

В доклад, който поставя ясната реалност за това как пандемията прави богатите по-богати и бедните по-бедни, Oxfam предупреждава, че правителствата разполагат с „малък и свиващ се прозорец“, за да изградят по-справедлива и по-равноправна икономика.

Световната банка е изчислила, че ако държавите действат сега за намаляване на неравенството, тогава бедността може да се върне на нивата отпреди кризата само за три години, а не за повече от десетилетие. Според институцията това може да се осъществи чрез инвестиции в безплатно здравеопазване, образование и други обществени услуги, както и въвеждане на прогресивно данъчно облагане.

Oxfam пък призовава за по-високи данъци върху най-богатите, както и временен данък върху „свръх“ печалбите, направени от 32-те глобални корпорации, които са спечелили най-много през последната година.

Най-бедните са най-силно засегнати

Докладът „Вирусът на неравенството“ разглежда също как най-бедните в света са били най-засегнати от COVID-19. Причината е, че тези, които живеят в бедност, са най-изложени на риск от вируса, защото живеят в претъпкани домове и са лишени от вода и санитарни съоръжения.

Пандемията разкри още, че повече от три милиарда души по света нямат достъп до здравеопазване и че три четвърти от работниците нямат социална защита като обезщетение за безработица или болнични.

По-бедните хора в много страни по света са склонни да работят неща, които не позволяват „работа от вкъщи“, което означава, че са по-изложени на заразата.

Oxfam посочва и редица проучвания от няколко страни, които показват, че нивата на инфекция и смъртност имат ясен социална връзка. В Англия например смъртността в най-нуждаещите се 10% от районите е два пъти по-висока от тази в най-богатите 10%. Подобни тенденции се наблюдават и във Франция, и в Испания.

Коментари: 0