Джонсън: Великобритания е законният собственик на мраморите от Партенона

Британският премиер категорично защити позицията, че скулпторите са отнесени на Острова законно през 19 век

Джонсън: Великобритания е законният собственик на мраморите от Партенона

Снимка: БТА

12888 ~ 1 мин. четене

Великобритания е законният собственик на мраморните статуи в Партенона, заяви британският премиер Борис Джонсън пред гръцки вестник. Той отхвърли настоятелното искане на Атина за връщането 2500-годишните скулптури. След постигането на независимостта през 1832 г. Гърция многократно призовава за репатриране на съкровищата, известни във Великобритания като Елгинските мрамори, които британският дипломат лорд Елгин е взел от храма на Партенона в Атина в началото на 19 век, когато Гърция е била под османско владичество.

Но Британският музей в Лондон отказа да върне скулптурите, приблизително половината от 160-метров фриз, който е украсявал паметника от 5-ти век пр. н. е., твърдейки, че те са придобити от Елгин по законен договор с Османската империя и са част от „споделеното наследство“ на света.

В интервю за вестник Ta Nea Джонсън повтори, че Британският музей е законният собственик на мраморите. Той казва също, че разбира чувствата на много гърци по въпроса, но „Великобритания има твърда и дългогодишна позиция по отношение на скулптурите“. „Те са били придобити законно от лорд Елгин, в съответствие със законите, които са били в сила по това време“, каза той.

Консервативното правителство на Гърция засили натиска за връщане на мраморните фигури, откакто пое властта през 2019 г., а кампанията ще бъде засилена след излизането на Великобритания от Европейския съюз.

Миналата година гръцкият министър на културата Лина Мендони обяви Елгин за „сериен крадец“, който е използвал незаконна тактика, за да вземе мраморите.

През 2019 г. премиерът Кириакос Мицотакис заяви пред британския вестник Observer, че би бил готов да предостави важни артефакти на Лондон в замяна на излагането на мраморите в Атина през 2021 г., когато Гърция отбелязва 200-годишнината от началото на своята битка за независимост.

Коментари: 0