Докато икономиката е на пауза, SpaceX стреля високо

Компанията изстреля поредна партида интернет спътници в орбита

Докато икономиката е на пауза, SpaceX стреля високо
10094 ~ 1 мин. четене
Докато голяма част от световната икономика стои неподвижна, SpaceX върви с пълна скорост напред. И нагоре.

Космическата компания на Илон Мъск пусна поредната партида от своите интернет спътници в орбитата на Земята, правейки поредна стъпка към плана си да създаде многомилиарден телекомуникационен бизнес, предава CNN.

60 широколентови спътници се присъединиха към съзвездието на Starlink. Те бяха изстреляни в орбита с ракета Falcon 9 на SpaceX от космодрума във Флорида тази нощ.

Общият брой спътници, изстреляни в орбита по проекта Starlink вече е над 400.

Проектът предвижда спътниците да излъчват интернет сигнал директно до терминали, които потребителите ще поставят в домовете и офисите си. Идеята на сателитната връзка е да помогне за осигуряването на достъп в периферни, селски и трудно достъпни райони.

Очаква се тази година услугата да бъде въведена в САЩ и Канада, по думите на изпълнителния директор Илон Мъск. Крайната цел е "съзвездието" да се разшири до повече от 40 000 спътника, покривайки цялата планета с евтина, високоскоростна интернет връзка.

Ако Starlink е успешен, това може да донесе милиарди долари нови приходи за SpaceX, прогнозира Мъск. Една от идеите е чрез тези приходи да се финансира полет до Марс.

Тепърва предстои услугата да се развие, а и да се види дали ще е достатъчно привлекателна както откъм качество, така и ценово за потребителите. Подобни опити са правени и преди, но са завършвали с неуспех. 

Подкрепи Economic.bg