Докъде стигна строежът на магистрала „Хемус” (снимки)

Строителните дейности се извършват от държавното дружество „Автомагистрали“, което получи 1.5 млрд. лв. от бюджета

Докъде стигна строежът на магистрала „Хемус” (снимки) 6 Снимки

Снимка: АПИ

Започнало е полагането на първите асфалтови пластове по трасето на автомагистрала „Хемус” в участъка от „Боаза“ до пътен възел „Дерманци“, при пресичането с третокласния път ІІІ-307 Луковит – Угърчин. Това е участък номер едно, който е с дължина 15.2 км, от поетапното изграждане на 134 км от автомагистралата между пътен възел „Боаза“ и връзката с път I-5 Русе – Велико Търново, което стартира през април 2019 г.

В момента в участъка между „Боаза“ и пресичането с пътя Плевен - Ловеч се извършват изкопи и насипи, работи се по големите съоръжения. В 51.5-километровата отсечка ще има различни по вид виадукти, мостове, надлези и подлези, уточняват от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ).

Строителните дейности се извършват от държавното дружество „Автомагистрали“, което получи около 1.5 млрд. лв. за това. Държавната компания от своя страна наема хора и техника от частни строителни фирми, тъй като не разполага с достатъчно капацитет. Този подход бе избран от властта, тъй като не се налага да се обявяват обществени поръчки и да се губи време с процедури и обжалвания. Липсва обаче достатъчно прозрачност кой реално строи магистралата, на какви цени с какво качество и как в последствие ще се правят гаранционните ремонти.

В участък 2 с дължина 19.2 км, който е от края на п. в. „Дерманци“ до връзката с път ІІІ-3005 Радювене – Катунец, включително и п. в. „Каленик“, и в участък 3, с дължина 17.08 км - от п. в. „Каленик“ до връзката с път ІІ-35 Плевен - Ловеч, и п. в. „Плевен“, се изпълняват земни и пътни работи. Изпълняват се и дейности по изграждане на големите съоръжения.

В участъците 4, 5 и 6 – от п. в. „Плевен“ до пресичането с път I-5 Русе – Велико Търново, се извършват подготвителни дейности по почистване на терена и изграждане на временни пътища.

За последните три участъка от АМ „Хемус“ – 7, 8 и 9, които са от пресичането с пътя Русе – Велико Търново до пътен възел „Буховци“, продължават проучвателните дейности за изготвяне на технически проекти, съобразно договорените срокове.

Напредва строителството и в 16.3 км участък между пътните възли „Буховци“ и „Белокопитово“ на територията на областите Шумен и Търговище. Очаква се отсечката да бъде завършена през първото шестмесечие на 2021 г.

Очаква се автомагистрала „Хемус“ да бъде изцяло завършена до 2024 г.

Коментари: 0