Доларът с понижение, ръст при стоковите валути

Златото със спад до 3-седмично дъно

Доларът с понижение, ръст при стоковите валути

В петък доларът отбеляза спад спрямо основните валути. Понижението при американската валута идва на фона на намека от страна на Федералния резерв, че през декември лихвите може да бъдат повишени.

Покачването на петрола, както и на други стоки, доведе до поскъпване на стоковите валути – австралийски и новозеландски долар. Новозеландският долар получи също подкрепа и от подобряването на бизнес доверието в страната.

Последните данни за американската икономика оказаха силен натиск върху щатската валута. Обема на потребителските разходи за септември отбелязаха  най-ниската си стойност от осем месеца насам, а нивото на инфлация остава без сериозно изменение.

Доларовият индекс, който измерва представянето на американската валута спрямо кошница от шест основни валути, се понижи с 0.3% до 96.995. През октомври доларът поскъпна с 0.6 на сто, което е второ поред месечно увеличение.

Новозеландският долар приключи сесията на нива около 0.6777 или увеличение от 1.2 на сто. Австралийският долар реализира повишение от 0.9% до 0.7129. И двете валути бяха завършили предишните три сесии със спад.

Йената поскъпна след заседанието на Японската централна банка, на което институцията реши да остави основният лихвен процент без промяна въпреки намалените ставки от страна на Китай, както и сигналите за разширяване на количествените улеснения от страна на ЕЦБ. Доларът отстъпи с 0.4% до 120.66, а еврото поевтиня с 0.2% до 132.69 йени.

Еврото също отбеляза ръст спрямо щатската валута, в резултат на положителните данни за икономическите настроения в еврозоната и признаците за по-силен от предварително прогнозирания ръст на инфлацията в Германия. Единната валута се покачи с 0.2% до 1.0993.

Британския паунд нарасна с 0.7% до 1.5418. Поскъпването на стерлинга идва на фона на очакванията, че централната банка на Англия може да повиши лихвите по-рано от очакваното.

Златото със спад до 3-седмично дъно

Златото падна до 3-седмично дъно в края на миналата седмица. Така благородният метал се насочи към най-големия седмичен спад от август насам. Низходящото движение бе продиктувано от възможността Федералния резерв да повиши лихвите през декември.

След заседанието на Фед миналата седмица стана ясно, че повишаването на лихвите до края на годината е възможно. Евентуалното повишение ще зависи от предстоящите данни за заетостта и инфлацията в американската икономика.

Спот цената на златото се понижи с 0.4% до 1141.36 долара за тройунция, което малко над 1139.11 – най-ниското ниво от 9 октомври.

Американските фючърси със срок на доставка през месец декември паднаха с 0.5% до 1141.40.

Среброто поевтиня с 0.2 на сто до 15.53 долара. Въпреки спада, благородният метал се насочва към най-голямото си месечно увеличение от януари насам – около 7%.

Съотношението злато-сребро, което измерва количеството тройунция сребро, необходимо за закупуване на една тройунция злато се покачи до 73.8 в петък, възстановявайки се от 4-месечното дъно от 71.3, достигнато по-рано през месеца.

Платината спадна с 0.8% до 981.75 долара.

Паладият отбеляза повишение от 0.7% до 672.75 долара за тройунция.

Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

Коментари: 0