Доналд Тръмп иска да атакува Amazon

Сред възможностите са по-високи данъци за компанията и възползване от антитръстовите правила на страната

Доналд Тръмп иска да атакува Amazon

Американският президент Доналд Тръмп е „обсебен” от Amazon и обмисля правни мерки, с които да атакува гиганта при онлайн търговията на дребно. Това пише медийната компания Axios.

Според въпросния документ Тръмп смята, че Amazon оказва негативно влияние върху по-малките местни магазини. Именно затова той иска да намери начин да ограничи господството на компанията на Джеф Безос в онлайн пазаруването. Сред възможностите, които той обмисля, е промяна в статута на Amazon така, че компанията да плаща по-високи данъци. Тръмп също така обмисля опцията да атакува гиганта чрез антитръстовите правила на страната.

Планът на Тръмп съвпада с дело във Върховния съд, с което трябва да се реши дали отделните щати имат право да събират данъци от компаниите за онлайн търговия. В момента Amazon прилага данъчните ставки, които съответстват на щата, в който се продават стоките и компанията носи отговорността да преведе сумите в хазната. Когато обаче външен търговец използва платформата, тогава отговорността е негова и Amazon не участва в процеса. Много външни търговци в Amazon обаче в момента не декларират продажбите в своите декларации и така не допринасят за бюджета.

Тръмп отдавна не прикрива неодобрението си към Amazon и нейния главен изпълнителен директор Джеф Безос. Американският президент в миналото е писал в Twitter, че компанията нанася вреда върху американската пощенска служба и е критикувал Безос, че притежава вестник The Washington Post.

„Amazon нанася голяма вреда на търговците на дребно, които си плащат данъците. Градчета, градове и щати във всички части на САЩ, понасят щети – губят се много работни места!”, написа Тръмп през август миналата година.

Според публикацията на Axios американският президент гледа лошо на Amazon отчасти и защото негови близки колеги от сектора с недвижими имоти са му се оплакали, че компанията на Безос пречи на бизнеса с тухли и хоросан, както и на моловете. Засега обаче Тръмп не изглежда да има ясен план как да атакува Amazon.

След медийната публикация цената за акция на Amazon се понижи с 5.4% и стойността на компанията намаля с почти 39 млрд. долара.

Коментари: 0