Доналд Тръмп предава властта на Джо Байдън

Междувременно съветниците на Тръмп ще продължат да търсят правни възможности, за да докажат, че вота е бил манипулиран

Доналд Тръмп предава властта на Джо Байдън

Снимка: БТА

1324 ~ 2 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

След като седмици наред администрацията на президента Доналд Тръмп не признаваше резултатите от американския вот, най-накрая даде зелена светлина на Джо Байдън и той ще започне процеса си по встъпване в Белия Дом, пише Reuters.

„Байдън ще получи достъп до ресурсите, които са му били отказани до момента поради правните предизвикателства, целящи да отменят победата му”, заявява в официално писмо администраторът на правителствената агенция (GSA) Емили Мърфи.

Това означава, че екипът на демократа вече ще разполага с официален офис в Белия Дом и ще има достъп до федералните фондове, а официалното му встъпване в длъжност ще бъде на 20 януари. След писмото на Мърфи, Джо Байдън, който спечели на президентските избори 306 избирателни гласа, което е много повече от необходимите му за победа 270, вече има право и да присъства на редовните брифинги за националната сигурност на страната.

Съобщението на GSA дойде малко, след като служители в Мичиган потвърдиха Байдън като победител в техния щат.

Съветниците на Тръмп заявиха, че ще продължат да търсят правни възможности, за да докажат победата на настоящия президент и че вотът е бил манипулиран.

Делото ни СИЛНО продължава, ще продължим борбата и вярвам, че ще надделеем! Независимо от това, в интереса на нашата страна, препоръчвам на Емили Мърфи и нейния екип да направят това, което трябва да се направи по отношение на първоначалните протоколи за встъпването на Джо Байдън, написа Тръмп в социалната мрежа Twitter.

Един от съветниците му заяви, че изявлението на президента по никакъв начин не е отстъпка от позицията му, а точно обратното – той поставя националните интереси на първо място.

От своя страна екипът на Байдън заяви, че започва срещите с федералните служители, като основни теми ще бъдат националната сигурност и тежката пандемична ситуация, породена от коронавируса.

А първите членове в неговият екип са Джейк Съливан, който ще бъде съветникът му по националната сигурност и Линда Томас-Грийнфийлд, която ще е посланик на САЩ в ООН. Джон Кери, бивш американски сенатор, държавен секретар и кандидат за президент на Демократическата партия през 2004 г., ще служи като специален пратеник за климата на Байдън.

Подкрепи Economic.bg