Може ли биткойн да удари $100 хил. през 2021 г.?

Цената на криптовалутата расте и вдъхва завидна смелост у инвеститорите

Може ли биткойн да удари $100 хил. през 2021 г.?

Снимка: Pixabay

Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Цената на биткойн продължава да расте вече цяла година и това вдъхва завидна смелост в прогнозите на мнозина инвеститори. Според някои топ хедж фондове и мениджъри криптовалутата може да се увеличи петкратно за една година и да достигне 100 000 долара за брой, пише Reuters. Скептиците обаче продължават да гледат на виртуалната монета като на спекулативен актив, различен по характер от златото. 

Но ако погледнем назад, от януари тази година досега биткойн се е покачил със 160%. Ръстът е придружен от силно институционално търсене, както и от факта, че разплащателни компании като Square и PayPal започнаха да го купуват от името на клиенти.

Биткойнът събра погледите на обществото още през 2017 г., когато единичната му пазарна цена достигна близо 20 000 долара. Валутата дебютира през 2011 г. и през годините досега се характеризира със силна волатилност, преминавайки през различни върхове и спадове. Към момента (10:13 ч. българско време) цената ѝ се движи около 18 450 долара, сочи справка в CoinDesk. 

Възможно ли е да удари 100 000 долара? 

Според Брайън Естес, главен изпълнителен директор на инвестиционният хедж фонд Off the Chain Capital, това може да се случи в рамките на една година. 

„Виждал съм как биткойн се е увеличавал с 10, 20, 30 пъти за една година, така че петкратно покачване не е голяма работа”, според инвеститора.

Естес прогнозира, че криптовалутата може да достигне между 100 000 и 288 000 долара до края на 2021 г. Той базира предположението си на модел, който използва съотношението запас / поток, измерващо недостига на стоки като злато. Според него този модел има 94% корелация с цената на биткойн.

Техническият анализатор на Citi Том Фицпатрик заяви миналата седмица, че биткойн може да надмине дори цената, посочена от Естес и да достигне до 318 000 долара за брой. Според него това е напълно възможно заради сегашното ограничено предлагане на „виртуалното злато”, лекотата на трансгранично движение и непрозрачността на собствеността.

От друга страна, дребните инвеститори все още стоят настрана от инвестиции в биткойн поради ефекта на пандемията върху икономиката. Но с навлизането на Square и PayPal може да се очаква силен тласък върху търсенето на дребно, много по-интензивен от 2017 г., прогнозира Ленард Нео, ръководител на научните изследвания в доставчика на фондове за крипто индекси Stack Funds. 

Нео прогнозира, че биткойн ще достигне между 60 000-80 000 долара до края на 2021 година.

Коментари: 0