Дончев: Няма смисъл от нови мерки, които не се спазват

Изкуството е да се движим по ръба на бръснача, каза още вицепремиерът по повод борбата с пандемията

Дончев: Няма смисъл от нови мерки, които не се спазват

Снимка: Economic.bg/Архив

512 ~ 1 мин. четене

Към момента се съсредоточаваме към спазване на мерките, които съществуват. Каква полза от въвеждането на още мерки, ако не се спазват, заяви вицепремиерът Томислав  Дончев пред Nova по повод предложението на здравните власти, в лицето на държавния главен инспектор доц. Ангел Кучев, за затягане на мерките, които се предприемат в борбата с коронавируса.

Спазването на мерките не може да бъде само и единствено ангажимент на държавната контролна система", допълни още вицепремиерът.

По думите му основната отговорност е нейна – РЗИ, полиция, инспектори, но ако гражданите съобщават за провеждането на масови мероприятия, свързани с нарушаването на мерките, то тогава няма да се налага да говорим за нови мерки.

Ситуацията в България с пандемията нито е подценена, нито е надценена, смята Дончев. „Мисля, че организационно сме много по-готови от пролетта. Дори и най-добрата организация показва слабости на моменти“. Така вицепремиерът коментира случаите от последните дни, в които пациенти изгубиха живота си докато чакат да бъде намерено свободно място в болница или линейка.

Изкуството е да се движим по ръба на бръснача, каза Томислав Дончев като уточни, че в никакъв случаи не се пренебрегват препоръките на здравните власти.

„Всяко решение, което се взема на министерско ниво е политическо. За него се носи политическа, наказателна и административна отговорност.  Дори министърът да изпълни на 100 процента, както често се случва, всичко, което му е препоръчано от експертите в съответното министерство, отговорността я носи той“, каза още той.

Подкрепи Economic.bg