Кунчев предложи ограничаване на всички заведения

Служителите в офисите ще могат да са максимум 50%, останалите трябва да са хоум офис

Кунчев предложи ограничаване на всички заведения

Снимка: Красимир Свраков

11118 ~ 2 мин. четене

Ще трябва да удължим мерките и след 12 ноември, когато свършва действието на сегашната заповед на министъра на здравеопазването. Това каза на брифинга днес държавният главен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Той предлага всички предвидени мерки да останат минимум до края на ноември, а ако така се развиват нещата - и за по-дълъг период.

„Трябва да помислим за ограничаване работата на заведенията, които не затворихме сега – това са различните предлагащи храна ресторанти, кафетерии и т.н., работното им време да бъде ограничено до 22-23 ч. Това е мярка, приложена почти навсякъде в Европа“, каза Кунчев.

Кунчев предлага и задължително ограничаване на присъствената работа в офисите до максимум 50%. „Трябва да бъдат задължени тези, които могат да работят извън офиса, да го правят.“

Друга мярка е отново да има „зелен коридор“ за хората над 65 години, които да пазаруват в магазините от 8 до 10 часа като през това време да не бъдат допускани други граждани. „Съответно те да нямат право да пазаруват в останалата част от времето, с което се стремим да отделим най-рисковата част от населението и да ги предпазим максимално.“

Друга промяна, която се предлага е по отношение на медицинския персонал, определен като контактен на случаи на Covid-19, да не се прилага 10-дневна карантина, а да бъдат освобождавани от карантина и да останат на работа след отрицателен PCR тест направен минимум на 3-тия ден от контакта. Това ще осигури възможност да се ползва медицинския персонал, от който е нуждаем, смята здравният инспектор. 

„Последното предложение не зависи от нас, а е в ръцете на законодателя. Това е - спешно да се дадат правомощия на министъра на здравеопазването, в условия на извънредна епидемична обстановка, да командирова медицински специалисти от различни лечебни заведения“. Целта е да се разпредели поравно тежестта върху здравната система. 

С малки мерки се опитваме да постигнем големи резултати, допълни Кунчев.

Друга мярка е отново да има „зелен коридор“ за хората над 65 години, които да пазаруват в магазините от 8 до 10 часа като през това време да не бъдат допускани други граждани. „Съответно те да нямат право да пазаруват в останалата част от време, с което се стремим да отделим най-рисковата част от населението и да ги предпазим максимално.“

Друга промяна, която се предлага е по отношение на медицинския персонал, определен като контактен на случаи на Covid-19, да не се прилага 10-дневна карантина, а да бъдат освобождавани от карантина и да останат на работа след отрицателен PCR тест направен минимум на 3-тия ден от контакта. Това ще осигури възможност да се ползва медицинския персонал, от който е нуждаем.

„Последното предложение не зависи от нас, а е в ръцете на законодателя. Това е спешно да се дадат правомощия на министъра на здравеопазването, в условия на извънредна епидемична обстановка, да командирова медицински специалисти от различни лечебни заведения“. Целта е да по

Подкрепи Economic.bg