Дончев: Няма опасност да загубим европари

Няма смисъл Законът за концесиите да се пише наново, смята вицепремиерът

Дончев: Няма опасност да загубим европари
636 ~ 2 мин. четене
Няма опасност България да загуби европейско финансиране. Това е мнението на вицепремиера Томислав Дончев, изразено пред БНР. Той коментира опасенията на опозицията и служебния кабинет, които на няколко пъти изразяваха опасенията си, че заради проблеми в някои програми Брюксел може да спре финансирането им. „В средата на програмния период е много рано да говорим за загуба на средства, заяви Дончев.

„Това вероятно е някакъв остатъчен травматичен рефлекс от 2009 г. „Мине се, не мине, все някой плаши какво ще ни спрат и какви ужасии ще последват от това, какво сме усвоили и какво не сме усвоили. На фона на всички самоунизителни коментари, които бяха правени през годините, приключихме стария програмен период с почти 98% плащания, което е нелош резултат дори за стара държава-членка. Системата натрупа доста опит и България вече знае какво прави“, каза вицепремиерът.

Той коментира и президентското ветото върху Закона за концесиите, което доведе до стартиране на наказателна процедура срещу България от страна на Европейската комисия. „Не можах да разбера какви са на концептуално ниво притесненията на президента относно Закона за концесиите“, коментира Дончев. Според него няма смисъл законът да се пише наново, защото старият закон е продукт на половингодишна работа на широк кръг експерти.

Вицепремиерът определи духа на закона като добър и съответстващ на нуждите. „Голяма част от коментаторите не познават логиката на концесиите като вид процедура, при която държавата не губи собственост, голяма част от коментаторите не са чели и стария закон, има много политически спекулации например за така наречените "вечни концесии", каза вицепремиерът.

Според него следващият български еврокомисар трябва да бъде жена, такива са очакванията в Европейската комисия и в Европейския парламент. „Добре е да е евродепутат – това означава опит в европейските институции“, коментира Дончев.
Коментари: 0