Дончев: В следващите 6 години инвестициите в строителство ще са 15 млрд. лв.

Вицепремиерът Томислав Дончев призова строителите да спрат с „ценовата война“

Дончев: В следващите 6 години инвестициите в строителство ще са 15 млрд. лв.
В следващите шест години ще бъдат инвестирани 15-16 млрд. лв. в строителство. Това каза вицепремиерът по еврофондовете и икономическата политика Томислав Дончев по време на Шестия дискусионен форум на тема „Строителството през 2017 г. – перспективи и предизвикателства, цитиран от „Фокус“. „Добрата новина е, че пари има. Овладели сме технологията да ги използваме“, добави вицепремиерът.

Томислав Дончев призова Камарата на строителите в България към по-строг подход спрямо фирмите в сектора. „Дългите вериги от формални и неформални изпълнители, липсата на отговорност кой какво е построил не помага на никого. Убеден съм, че имате достатъчно механизми това да бъде силно ограничено“, смята той.

Според Дончев строителният бранш е „изтощен от ниските цени“. От войната на ниски цени никой не печели“, подчерта Томислав Дончев. Той призова още строителната камара да се мисли и работи в сферата на образованието.

Регионалният министър Лиляна Павлова, която също взе участие във форума, призова за повече инвестиции в пътна безопасност. „Това е важна тема, на която наблягаме“, каза тя. По нейните думи в момента тече процедурата за изпълнител за участъка от Ябланица до Боаза. „През 2017 г. ще се строи голяма пътна инфраструктура в Северна България. ВиК секторът също е много важен за нас. Язовири за питейна вода не са строени от много години насам. Миналата седмица подписах договор за строителството на яз. Луда Яна“, заяви Павлова. По думите ѝ това е инвестиция в размер на 56 млн. лева. „До края на октомври обявяваме процедури за рехабилитация на пречиствателната станция на яз. Студена“, добави още Лиляна Павлова.

Коментари: 0