Спад за долара в навечерието на Фед и ЯЦБ

Стоковите валути се възползваха от поскъпването на петрола и нараснаха спрямо зелените пари.

Спад за долара в навечерието на Фед и ЯЦБ
Американският долар поевтиня спрямо повечето валути в началото на седмицата поради опасенията, че никакви действия от страна на Японската централна банка няма да доведат до отслабване на йената, а Федералния резерв вероятно ще се въздържи от вдигане на лихвите.

От ЯЦБ извършват обстоен преглед на своята монетарна политика, която включва отрицателни лихви и програма за количествени улеснения.Заседанията и на Фед, и на централната банка на Япония ще се проведат на 20-21 септември.

Нарастващото убеждение, че от ЯЦБ ще се намесят с цел отслабване на тяхната валута доведоха до спад на долара до 6- дневно дъно спрямо йената до 101.59.Щатската валута отстъпи с 0.61 на сто до 101.66.
Очакванията, че от Фед няма да повишат лихвите също отслаби долара. Пазарните участници виждат едва 15% шанс лихвените нива да бъдат повишени в сряда, според данни на CME Group's FedWatch. На последното за годината заседание през декември има 56% вероятност от Фед да повишат лихвените нива.
Доларовият индекс, измерващ представянето на щатската валута спрямо кошницата от шест основни валути отстъпи до 95.744 пункта след достигнатия в края на миналата седмица 15- дневен връх на 96.108. Еврото успя да поскъпне с 0.24 на сто до 1.1180.

Стоковите валути се възползваха от поскъпването на петрола и нараснаха спрямо зелените пари. Австралийският долар се покачи с около един процент, достигайки 6- дневен връх на 0.7568.

Доходността по облигациите с леко повишение

Докато пазарите се подготвят за предстоящото заседание на Федералния резерв, доходността по дълговите книжа леко се повиши. 2- годишните американски облигации се покачиха до 0.778%. 10- годишните щатски книжа пък нараснаха до 1.712%.

Германските бундове успяха да излязат на положителна територия, достигайки 0.016%. В същото време доходността по 10- годишните дългови книжа на Италия и Испания намаля съответно до 1.312% и 1.034%.

Златото поскъпна поради слабостта на долара

Златото започна седмицата с повишение, възползвайки се от отслабването на долара. Но покачването бе ограничено от предстоящата среща на Федералния резерв, както и от поскъпването при американските облигации.

Спот цената на благородния метал се повиши с 0.3 на сто до 1313.39 долара за тройунция, след като в края на миналата седмица падна до 1306.26 – най-ниското ниво от 1 септември. Златните фючърси със срок на доставка през месец декември се покачиха с 0.6 на сто до 1317.80 долара за тройунция.

Другите благородни метали също започнаха седмицата с повишение. Среброто скочи с 2% до 19.17 долара за тройунция. Паладият нарасна с 1.9%, достигайки 682.97%. Металът получи подкрепа от силните данни за потребителските цени. Според експерти това ще доведе до ръст в търсенето на автокатализатори.

Платината се повиши с половин процент до 1020.90 долара за тройунция.

Петролът успя да поскъпне, след като от Венецуела намекнаха, че е възможно членове на ОПЕК, както и големи производители извън картела да постигнат съгласие за замразяване на производството. В резултат черното злато нарасна с малко над половин процент до 43.30 долара за барел. Сорт брент достигна 46 долара.

Фондовите пазари в Европа започнаха седмицата с повишение

Фондовите пазари в Европа стартираха седмицата положително. Най-силно се представи водещият британски индекс FTSE 100, който нарасна с 1.5%, следван от Stoxx Europe 600 и DAX 30 с ръст от 1%.

В САЩ водещите индекси имаха смесено представяне, след като Dow Jones и S&P 500 приключиха търговията без изменение за деня, а Nasdaq отчете спад от 0.2%.

Акциите на енергийните компании се повишиха, подкрепени от цената на петрола. Royal Dutch Shell нараснаха с 1.7%,Glencore поскъпнаха с 6.2%, а книжата на италианската Eni – с 2.7%.

Коментари: 0