NYT: Европейците губят вяра в ЕС

За да оцелее ЕС, лидерите трябва да внушат на хората увереност в способността им да решават проблеми

NYT: Европейците губят вяра в ЕС

На фона на атентатите, миграционния поток от Близкия Изток и Африка, безработицата и ниските темпове на икономически ръст милиони европейци започват да мислят, че Европейският съюз ги е подвел, пише The New York Times.

Както беше отбелязано по време на срещата на върха в Братислава, европейските лидери описват ситуацията доста сериозно. За германския канцлер Ангела Меркел нарече ситуацията "критична", а председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че ЕС е в "екзистенциална криза".

Разочарованите европейци все повече се насочват към популистки движения и политици-националисти, които обещават да защитят работните им места, начина на живот и сигурност, се казва в статията. За да оцелее ЕС, лидерите трябва да внушат на хората увереност в способността им да решават проблеми.

NYT цитира думите на председателя на Европейския съвет Доналд Туск за това, че промяната може да доведе до "сериозен завой в посока на свободата и други основни ценности, на които се основава ЕС." В Източна Европа, като Унгария и Полша, тази промяна вече е факт, пише вестникът. Планираните за следващата година национални избори във Франция, Германия и Холандия са тревожни и лидерите се надяват, че обявените планове в Словакия за укрепване на сигурността на Европа ще убедят избирателите, че ще се чувстват по-безопасно в ЕС, отколкото извън него.

Като цяло, вестникът оценява последната среща на върха като непродуктивна. Лидерите на ЕС се договориха само, че на предстоящата среща през март следващата година ще разработят нов план, който може да вдъхне нов живот на Съюза. Предвид мащаба на настоящата криза, това не е достатъчно, според NYT. Ако европейските лидери не успеят в близко бъдеще да изпълнят плановете си, срещата им през 2017 г. може да се окаже безнадеждна.

Коментари: 0