България трябва да купи повече машини за гласуване от очакваното

Все още не е ясно кой ще отговаря за логистиката на устройствата в чужбина, където електронният вот също става задължителен в големите секции

България трябва да купи повече машини за гласуване от очакваното

Снимка: БТА

516 ~ 2 мин. четене
Автор: Economic.bg

Броят на машините за гласуване, които България трябва да поръча в следващия месец за частичните местни избори на 27 юни и за предсрочните парламентарни избори на 11 юли, се увеличи до около 1000. Това обяви новият председател на Централната избирателна комисия (ЦИК) Камелия Нейкова. Около 200 от тях ще бъдат предназначени за кметския вот.

От доставчика на машините за изборите на 4 април – „Сиела Норма“, са обявили готовност да доставят до 1500 устройства за изборите на 11 юли.

Освен за частичните местни избори, ще бъдат закупени машини и за големите секции в чужбина. ЦИК обяви още, че в поне 700 секции в страната ще се наложи да има по повече от една машина,

за да са спокойни избирателите, че няма да има струпвания и опашки“.

По думите на говорителя на ЦИК Цветозар Томов на изборите на 11 юли ще има рекордно голям брой разкрити секции в чужбина, колкото не е имало на каквито и да било избори. Над 500 ще бъдат само автоматично отворените, а тепърва стартира процедурата, с която българите в чужбина могат да подават заявления за разкриването и на още. Такива ще бъдат образувани при поне 40 подадени заявления.

От ЦИК посочиха, че още не е взето решение относно логистиката на машините в чужбина – дали за нея да отговаря държавата или фирмата доставчик, както бе досега. Стои и въпросът дали след проведения вот те ще се върнат в България или ще останат по местата си. Все още не е взето и решение дали техниците, които ще отговарят за изправността на машините, ще бъдат командировани или назначавани за изборите от съответното място на провеждането им.

Вторият говорител на ЦИК Росица Матева посочи, че според закона българите, които в деня на изборите са на почивка в в някой български град, могат да гласуват там единствено ако по-рано са сменили адреса си с временен настоящ адрес. 

Коментари: 0