ЦИК обяви секциите за гласуване в чужбина

Засега в списъка са включени 502 локации, но те могат и да се увеличат

ЦИК обяви секциите за гласуване в чужбина

Снимка: Красимир Свраков

2519 ~ 2 мин. четене
Автор: Economic.bg

Централната избирателна комисия (ЦИК) обяви списъка на местата в чужбина, където автоматично ще бъдат образувани секции за предсрочните парламентарни избори на 11 юли. Според публикуваната информация засега общият им брой е 502.

За разкриването на автоматични секции не се изисква подаване на заявление от българите зад граница. Според правилата такива се образуват на местата, в които на проведени през последните 5 години избори е имало разкрита поне една секция, в която са гласували не по малко от 100 души. Автоматично се разкриват секции и в дипломатическите и консулски представителства.

Според списъка във Великобритания българите ще могат да гласуват в общо 86 секции – само в Лондон те са 17. В Германия ще се гласува в общо 75 секции, а в Испания – в 58. В Турция засега броят на секциите ще бъде 39. В САЩ ще се гласува на 37 места.

За откриването на допълнителни секции извън вече образуваните такива българските граждани ще могат да подават заявления от 23 май до 15 юни. Изискването е да се съберат минимум 40 заявления. Това е една от промените, които 45-ото Народно събрание успя да прокара в Изборния кодекс, като с нея се дава много по-голяма възможност на българите зад граница да упражнят правото си на вот.

Избирател, който не е подал въпросното заявление, може да гласува във всяка една секция в чужбина, като на място попълни декларация по образец, че няма да гласува на друго място.

На изборите на 4 април българите зад граница гласуваха в 465 секции. Броят им бе ограничен от решение на 43-тото Народно събрание, според което в страни извън Европейския съюз не могат да бъдат разкрити повече от 35 секции.

Припомняме, че в секциите в чужбина, където на изборите на 4 април са гласували повече от 300 избиратели, и там, където сега има подадени над 300 заявления, ще се гласува с машина.

Коментари: 0