ДПС внесе законопроект за връщане на нощния шум по морето

Движението не иска \"пенсионерски курорти\", в каквито се превърнаха след поправките на Валери Симеонов

ДПС внесе законопроект за връщане на нощния шум по морето

Снимка: Economic.bg

ДПС внесе в Народното събрание нов законопроект, който цели връщане на стария режим, при който общините могат да определят реда, по който се контролират заведенията. Целта е да се позволи по-висок шум през нощта и да се намалят загубите за българския бизнес. 

"Законопроектът цели да преустанови пълното унищожаване на голяма част от българския дребен и среден бизнес и по-специално на ресторантьорите по Българското Черноморие". Това обяви пред журналисти в НС депутатът от ДПС Хамид Хамид, цитиран от "Фокус". 

"Ние не желаем българският туризъм да се превръща в пенсионерски или българските курорти да се превръщат в старчески домове. Искаме модерни курорти, които да бъдат посещавани от повече млади хора от цяла Европа, затова внасяме нашия законопроект, който връща стария режим на действия и предоставя в ръцете на общините контрола за шума на открито", коментира той.

Според него прокетът трябва да бъде подкрепен от партиите, които искат да подкрепят българския бизнес. "Всички видяха и тези, които посетиха Черноморието, и от репортажите видяха празни заведения, а десетки заведения въобще на отвориха", обясни той. 

По данни на Асоциацията на ресторантьорите спадът това лято е над 40 %. Последните изменения, които бяха внесени от предходната сесия постигнаха пълно унищожаване на този бизнес и голям отлив от българските курорти. Някой целеше да вкара туристите по хотелите и те да не излизат навън, каза още Хамид Хамид.

Припомняме, че през юни депутатите одобриха законопроект, внесен от Валери Симеонов, който предвижда по-големи глоби за шума на открито. При първо нарушение санкциите са между 500 и 1000 лв. и между 3 и 6 хил. лв. при следващо. За юридическите лица те са по-високи - за първо провинение между 3 и 6 хил. лв. и между 5 и 12 хил. лв. за следващите. 
Коментари: 0