Дронове ще улавят дронове на Зимните олимпийски игри

Това няма да е нова спортна дисциплина, а мярка за сигурност

Дронове ще улавят дронове  на Зимните олимпийски игри
920 ~ 1 мин. четене

Организаторите на Зимните олимпийски игри в Южна Корея имат доста работа преди церемонията по откриването на 9 февруари, включително уреждането на участието на Северна Корея, която се присъедини едва наскоро.

Мероприятията на земята обаче не са единствената грижа на организаторите, пише Quartz. Служителите по сигурността ще трябва да охраняват и небето, включително за неидентифицирани дронове.

Част от предпазните мерки ще бъдат дронове, които ще улавят с мрежи подозрителните си колеги. Основният страх е, че безпилотните летящи апарати могат да бъдат използвани за пускането на бомба сред зрителите на спортните съревнования. Екипите по сигурността също така се упражняват да свалят дронове от земята. Един от сценариите, за които те се подготвят, е дрон с бомба да се насочи към автобус, пълен с атлети.

Дори и без Зимните олимпийски игри в Пьонгчанг Южна Корея затяга своите мерки за отбрана срещу непознати дронове. През декември страната обяви създаването на специален екип, чиято основна задача е свалянето на въоръжени безпилотни летателни средства, които могат да се използват за разузнавателни и други мисии при евентуален конфликт с Пхенян. Северна Корея от своя страна вече е изпращала шпиониращи дронове през границата.

Коментари: 0