12 български компании влизат в TОП 100 на Югоизточна Европа

Общите приходи на компаниите достигат нов исторически рекорд от над 120 млрд. евро през 2019 г.

12 български компании влизат в TОП 100 на Югоизточна Европа

Снимка: Pixabay

Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

България участва с дванадесет компании в 13-ата годишна класация на стоте най-големи компании по приходи за 2019 г. за Югоизточна Европа – TOP 100 SEE, изготвена от агенцията за бизнес информация SeeNews.

Класацията включва компании от Албания, Босна и Херцеговина, България, Косово, Северна Македония, Молдова, Словения, Сърбия, Румъния, Черна гора и Хърватия.

Анализът показва, че ръстът на приходите на стоте най-големи компании в Югоизточна Европа през 2019 г. се забавя силно, до едва 2.3%, а печалбите им падат. За сравнение, предходните години нарастването е двуцифрено – съответно с 11% през 2018 и 13% през 2017. Причина за недобрите резултати е бавното икономическо възстановяване на ЕС и ниските петролни цени на световните пазари. Въпреки това общите приходи на стоте най-големи компании в региона достигат нов исторически рекорд от 129.3 млрд. евро през 2019 г.

Същевременно общата печалба на най-големите 100 компании в региона за изминалата година е спаднала до 4.7 млрд. евро от 5.7 млрд. евро за същия период в предходната.

Румънската Automobile Dacia (подразделение на френския Renault) запазва лидерството си в класацията за шеста поредна година.

"Лукойл Нефтохим Бургас“ е единствената българска компания, която попада в класацията на десетте най-големи по оборот компании в региона, заемайки пето място.

Останалите единадесет български компании, които влизат в класацията са: „Лукойл България“ (22-ро място), „Националната Електрическа Компания“ (28-мо място), „Астра Биоплант“ (44-то място), „Сакса“ (49-то място), „Кауфланд България ЕООД енд Ко КД“ (61-во място), „Булгаргаз“ (78-мо място), АЕЦ „Козлодуй” (82-ро място), „Експрес логистика и дистрибуция“ (88-мо място), „БиЕй Глас България“ (98-мо място) и „ЛИДЛ България ЕООД & Ко. КД“ (99-мо място.)

По отношение участието на икономическите сектори – петролната и газовата индустрия и търговията на едро и дребно, са представени с по 25 компании в класацията, електроенергийният – с 10, автомобилният – с  8, плюс 4 компании производители на гуми, които попадат в сегмента на каучуковата продукция. Металопроизводството участва в класацията с 3 компании, а селскостопанският сектор - с 4.

Изненадата в тазгодишната класация е фармацевтичният сектор. Той е представен от 3 компании - те успяват да отчетат 15% възвращаемост на приходите, като това е най-високата стойност по отделните сектори.

А за първи път, откакто SeeNews започва да съставя класацията, броят на търговците на едро и дребно е равен на този на петролните и газови компании – 25.

Използваните данни при изготвяне на класацията са от национални търговски регистри, фондови борси, правителствени и корпоративни уеб сайтове, отраслови регулаторни органи, локални бизнес информационни доставчици, както и със съдействието на самите компании.

Коментари: 0