Накратко: Защо толкова много се бавят резултатите от изборите в САЩ

Пандемията изигра голяма роля за забавянето

Накратко: Защо толкова много се бавят резултатите от изборите в САЩ

Снимка: БТА

Президентските избори в САЩ тази година не приличат на никои други в американската история. Избирателната активност в най-голямата икономика в света месеци след тежкия удар, който коронавирусът ѝ нанесе, е рекордно висока.

Освен, че излизат да гласуват милиони хора повече спрямо други избори, огромен брой дават гласа си по пощата. Това бе стимулирано и от поредица от промени в държавния закон, предназначени да улеснят гласуването по този начин, което свива драстично възможността от разпространение на коронавируса. Така, броят на т. нар. „ранни гласове“ вече е удвоен спрямо предишни избори, предава CNN.

В същото време обаче правилата за преброяването им относно това кога и как не са променяни, а в някои случаи дори броят на служителите преброители е намален заради осигуряването на повече разстояние между тях.

Критичните щати остават пет според Associated Press, а според CNN – дори шест заради близките резултати на двамата кандидати в Аризона. AP от своя страна категорично дава победа на Байдън там. Именно тези щати, които все още приковават вниманието на хората, несъмнено ще определят кой ще е следващият президент.

В своята бележка CNN обяснява, че нито в Конституцията, нито в който и да е федерален закон, не се предвижда победителят на изборите да бъде обявен в деня на изборите. Всъщност през по-голямата част от 19 век насам обявяването окончателните резултати отнема дни, ако не и седмици.

Дори и на по-скорошни избори, обявяването на победител обикновено се простира след изборната нощ - тъй като преброяването на гласовете в отделни щати често може да се проточи с часове или дни, дори и без пандемия.

Коментари: 0