Байдън печели още щати, а Тръмп вече се обърна към съда

Остават пет щата, в които все още развръзката е далеч

Байдън печели още щати, а Тръмп вече се обърна към съда

Снимка: БТА

8514 ~ 2 мин. четене

Малко над 24 часа след официалното приключване на изборния ден в САЩ, нов президент продължава да не бъде излъчен. Кандидатът на Демократическата партия Джо Байдън печели вота в още щати и води все по-уверено пред настоящия президент Доналд Тръмп.

Към момента Associated Press дава преднина за демократа с 264:214 електорални гласа, или с 50.4% срещу 48%. През последните часове Байдън официално е спечелил и ключовия вот в Мичиган и Уисконсин, като разликата между двамата при 99% от обработените гласове показва, че преднината на Байдън е доста по-голяма от преднината на Тръмп в Мичиган през 2016 г., когато той надделя с малко над 10 хил. гласа.

С шестнайсетте електори, които Мичиган изпраща в избирателната колегия за избор на президент, и с 11-те от Уисконсин, Джо Байдън вече си е осигурил 264 от необходимите 270 гласа, предава AP. До момента настоящият държавен глава Доналд Тръмп може да разчита на 214 гласа в избирателната колегия.

Междувременно Щабът на Доналд Тръмп вече подаде жалби срещу преброяването на гласовете в щатите Мичиган, Пенсилвания и Джорджия с твърдението, че на негови наблюдатели не е бил осигурен достъп. Главният прокурор на Мичиган Дейна Несъл, от демократите, отхвърли обвиненията и каза, че на обществеността е бил осигурен достъп до преброителните центрове, като същевременно е налице строга система за контрол и проверка на процеса.

И така, остават пет щата, в които все още развръзката е далеч. Според AP към 7:30 ч българско време настоящият президент Доналд Тръмп води в четири от тях - Пенсилвания (20 електорални вота), Северна Каролина (15 електорално вота), Джорджия (16 електорални вота) и Аляска (3 електорално вота). Байдън е фаворит единствено в Невада (6 електорални вота) от последните пет спорни щата. От първите три щата обаче се очакват най-скоро резултати, като там обработените гласове вече са над 90%.

По-рано днес Тръмп обяви победа в Пенсилвания, но тя продължава да не е никак сигурна. Президентът води към момента с 383 хил. гласа, но представители на Пенсилвания заявиха, че повече от един милион гласове все още трябва да бъдат преброени.

Подкрепи Economic.bg