Двоен опит за сближаване със Северна Македония

Министър-председателите и президентите на България и Република Северна Македония днес направиха стъпки към сближаване на позициите

Двоен опит за сближаване със Северна Македония

Снимка: Президентство

2195 ~ 2 мин. четене
Автор: Economic.bg

Министър-председателите на България и Република Северна Македония – Стефан Янев и Зоран Заев, днес са провели телефонен разговор, по време на който са постигнали съгласие, че имат общата отговорност за това да създадат среда за конструктивен диалог. Двамата са дискутирали теми от двустранен интерес. 

Междувременно, също днес, президентите Румен Радев и Срево Пендаровски посетиха заедно със съпругите си базиликата „Санта Мария Маджоре“ в Рим, където папа Адриан II благославя славянската писменост и книги и делото на светите братя Кирил и Методий през IX век. 

Опитът за стопяване на ледовете идва близо месец преди насроченото обсъждане в Брюксел на бъдещето на еврочленството на Северна Македония и Албания. Двете държави вървят в комплект в преговорите за присъединяването им към ЕС, но те може да бъдат разделени заради наложеното от България вето. 

„Изключително силен знак е, че точно на това свято място президентите на България и на Република Северна Македония отправяме ясно послание към нашите граждани за сътрудничество, доверие и приятелство“, отбеляза Румен Радев. 

Делото на Кирил и Методий е пример как една решителна крачка към образование и просвета продължава да свързва двете страни от векове. 

С колегата Радев през тези два дни разбрахме, че можем да разговаряме на един език, не говоря за македонския и българския език. Говоря за европейския език, който единствен може да донесе по-добро бъдеще за нашите две държави и за нашите два народа“, заяви президентът Стево Пендаровски. 

Радев вярва, че България и Северна Македония има общо минало, но и общо бъдеще. Държавният глава подчерта готовността на нашата страна да работи последователно за изграждане на мостове със югозападната ни съседка, както и за развитието на икономически, търговски, образователни и културни връзки и за сближаване на хората. Той подчерта необходимостта от по-голямо доверие и още по-интензивен диалог за разрешаването на проблемите. 

Не в Брюксел, Берлин или Париж, там накрая ще документираме, но ние трябва заедно да ги решим“, допълни Румен Радев. 

Президентът подчерта, че с президента Пендаровски в рамките на посещението си работят и по практически въпроси: „Скоро ще имаме много по-добро взаимодействие по пандемията COVID – 19, ще има и още по-голяма помощ от България.“

Коментари: 0