Двустайни и тристайни най-търсени сред луксозните имоти

През последната година и половина се наблюдава ясно изразен ръст в търсенето и недостатъчно предлагане на луксозни имоти под наем

Двустайни и тристайни най-търсени сред луксозните имоти

Снимка: Стоян Йотов

216 ~ 2 мин. четене

Двустайни и тристайни апартаменти под наем са най-търсените на пазара на луксозни имоти. Интересът за такъв тип жилища е близо 3 пъти по-голям от търсенето на многостайни апартаменти, мезонети и къщи.

Това сочат данните на агенцията за луксозни имоти в България и чужбина "Лукс Имоти" на база реално сключени сделки за наеми в София през 2014 и 2015 г.

Най-желаните райони за наем на луксозни имоти са южните квартали, централните части на София, както и кв. „Лозенец“.

Между 350-450 евро на месец е средният наем на луксозен двустаен апартамент в София, а на тристаен апартамент - между 550 и 650 евро. За многостайни и мезонети се движи между 1 000 и 2 000 евро.

Пазарът за отдаване под наем на къщи като цяло е с малък дял от общия наемен пазар, а наемните цени на наетите къщи са между 2000 и 4000 евро/месец, в зависимост от района, състоянието и големината на къщата, сочат още данните.

През последната година и половина се наблюдава ясно изразен ръст в търсенето и недостатъчно предлагане на луксозни имоти под наем. Съответно, това влияе върху наемните цени, при които през последната година и половина се наблюдава тенденция за нарастване. Това, съвсем естествено, доведе и до нарастване на търсенето на луксозни имоти за покупка с цел инвестиция и отдаване под наем.

Луксозните имоти показаха през последните години, че имат по-устойчиво развитие от масовите имоти и се оформиха като отделен инвестиционен инструмент, който става все по-интересен за купувачи и инвеститори поради ниския риск, високия потенциал за съхранение и увеличение на стойността и добрите нива на доходност, които генерират.

Интересна част от пазарът на луксозни имоти е наемният пазар. Той е важен от една страна за хората, които наемат и които държат на качествата на жилището и на екстрите, които то предлага, а от друга страна - за инвеститорите в луксозни имоти, които се интересуват от доходността, анализират още от "Лукс имоти".

От агенцията посочват и най-предпочитаните характеристики от наемателите на луксозни имоти: наличие на поне едно паркомясто; охранявана сграда/ знакова сграда / затворен комплекс; отопление на газ или ТЕЦ; висок клас мебели; просторни помещения; добър достъп до имота.

Коментари: 0