Дянков: Помогне ли се на домакинствата, ще излезем по-бързо от кризата

Бившият финансов министър предупреди, че сега държавата трябва да е щедра и да задържи потреблението на определено равнище

Дянков: Помогне ли се на домакинствата, ще излезем по-бързо от кризата

Снимка: Economic.bg/ Архив

3590 ~ 2 мин. четене

Схемата „60/40“, по която ще се изплащат 60% от брутната заплата (заедно с осигуровките) на работниците от засегнатите от коронавируса компании, в бъдеще ще трябва да бъде преразгледана. Държавата ще трябва да поеме още по-голяма тежест. Ако се подпомагат домакинствата, България ще излезе по-бързо от кризата.

Това каза в ефира на „Нова телевизия“ бившият финансов министър и икономист Симеон Дянков. Според него подходът на българското правителство за справяне с кризата, предизвикана от коронавируса Covid-19, е правилен. Повечето държави вече са отделили между 10 и 15% от БВП за справяне с кризата, докато 10 млрд. евентуален нов външен дълг на България е по-малко от това.

„Вече въпросът е как да се използват и колко бързо. На този етап кризата е здравна. Първо трябва да направим всичко, така че хората да са здрави. Това за икономиката означава спад в търсенето и в предлагането. В момента голямата икономическа цел на правителството е да се подпомагат домакинствата и бизнеса. Трябва да се мисли за още по-обхватни схеми за подпомагане на обществото. Според мен отговор на тази тема ще дойде след месеци“, коментира той. По думите му тепърва ще се мисли и под каква форма да се опрощават част от кредитите на фирмите.

Според Дянков е хубаво, че схемата „60/40“ бързо влезе в сила. Той припомни, че подобни мерки съществуват в над 120 държави.

„Ние не сме голяма държава като САЩ и Германия, но това няма значение. В случая е важно повече хора да запазят работата си и да подпомагат домакинствата си“, обясни икономистът.

Той прогнозира, че кризата ще премине в три фази. Сега България е в първата - здравни мерки. Втората фаза е запазването на определено равнище на търсенето и потреблението в страната. През третата фаза основният въпрос ще е как при излизане от кризата домакинствата и бизнесът да не са задлъжнели много.

„Държавата трябва да е щедра. Това е криза, която не сме виждали от дълго време. През последните години кризите бяха на търсенето. Нямало е достатъчно пари, но бизнесът работи. Сега и той не работи и парите трябва да се фокусират там“, заяви още бившият финансов министър.

Според Дянков отварянето на суап линията между ЕЦБ и БНБ е правилен ход. За него това е второстепенна стъпка, но е хубаво да има подобен вид осигуровка. Бившият финансов министър смята, че мерките трябва да се насочат и към други групи хора, например тези, които са се завърнали от чужбина.

„Определено ще сме по-сигурни в Еврозоната. В момента ЕЦБ е основният финансиращ мерките за кризата в Европа и това, че България е изключена от тези мерки, защото не сме част от Еврозоната, определено ни пречи“, каза Дянков и подчерта, че Европейската централна банка е отпуснала 4 пъти повече средства от Европейския съвет. Той съветва правителството да обърне внимание на кризата на потреблението.

Подкрепи Economic.bg